latinica  ћирилица
29/12/2017 |  13:57 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Грујичић: Отварање радних мјеста приоритет за идућу годину

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да ће приоритет у наредној години бити отварање нових производних погона и радних мјеста за шта су створени одређени предуслови.
Младен Грујичић - Фото: РТРС
Младен ГрујичићФото: РТРС

"Општина је откупила или је у фази откупа објеката неколико бивших фирми које годинама не раде и успоставили смо контакте и сарадњу са потенцијалним инвеститорима који су спремни да уложе средства и покрену производњу столица, затим грађевинских контејнера и алуминијумске столарије, прераду млијека и пољопривредних производа", истакао је Грујичић.

Он је навео да би у почетку у тим прерађивачким и производним погонима запослење требало да добије око 200 радника, а да би се тај број утростучио за извјесно вријеме.

Као инвеститора Грујичић је навео предузетнике и власнике компанија из Србије и Аустрије, а постоји могућност њихове кооперације и са компанијама из Републике Српске и БиХ.

Грујичић је истакао да ће идуће године приоритет бити да се заустави исељавање становништва са подручја ове општине и стварање услова да се људи из других средина почну досељавати у Сребреницу због запошљавања.

Рекао је да је Влада Србије уплатила милион евра на рачун општине за куповину објеката бившег транспортног предузећа у Поточарима за отварање производне хале у којој ће за почетак запослење добити стотину радника.

Грујичић је рекао да је за сутра заказана тематска сједница Скупштине општине на којој би требало да буде донесена одлука о уврштавању тих средстава у ребаланс буџета за ову годину да би одмах након празника производна хала могла да буде купљена.

Ову годину Грујичић је оцијенио успјешном, рекавши да се приводи крају реализација бројних инфраструктурних пројеката који се граде средствима Владе Србије у износу од три милиона евра.

Грујичић каже да је ријеч о реконструкцији главне саобраћајнице кроз Сребреницу, изградњи дјечијег обданишта, тротоара у Сребреници и Скеланима, обнови неколико стамбених зграда и великог броја локалних путева, водовода, као и изградњи пословне хале и мноштву мањих пројеката који су завршени захваљујући тим средствима.

Он је истакао да општина ову годину завршава са 1,8 милиона КМ суфицита, захваљујући помоћи Србије за стабилизацију буџета и измирење дугова у износу од два милиона евра која су на рачун општине уплаћена крајем 2015. године.

Са јучерашњом уплатом, укупна помоћ Србије општини Сребреници за двије године износи шест милиона евра.

Извор: СРНА