latinica  ћирилица
29/12/2017 |  14:32 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Нико није одговарао за покушај убиства Вучића у Сребреници

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да двије године од покушаја убиства тадашњег премијера Србије Александра Вучића у Сребреници, њему није упућено ни извињење, а камо ли да је неко одговарао за то.
Александар Вулин на конференцији за новинаре - Фото: СРНА
Александар Вулин на конференцији за новинареФото: СРНА

Вулин је рекао да се Србија труди да очува мир и стабилност у региону и да буде фактор који ће стабилизовати тај простор, али је то веома тешко учинити уколико на томе ради само једна страна. Истакао је да предсједник Србије води политику помирења, али да није сигуран какве саговорнике има са других страна и да ли их уопште има.

"Нисам сигуран да има саговорнике који желе мир и стабилност", рекао је Вулин на годишњој конференцији за новинаре.

Коментаришући тучу у Сонти код Апатина у којој су учествовали и младићи хрватске националности, због чега је Хрватска упутила протестну ноту Србији, Вулин јкаже да, нажалост, Хрватска користи сваку прилику да нађе некакав разлог због чега ће Срби и Србија бити лоши и изгледати као некакво "легло људи који мрзе друге људе".

"Тај инцидент није национални...Једноставно се догодио, као што се дешавају и друге ствари, без обзира на било чију националност", казао је Вулин.

Додаје да му је жао што Хрватска никако не може да престане да Србе и Србију доживљава као узрок свих својих неуспјеха, промашаја, недаћа и што није у стању да се бави сама собом.

Вулин је истакао да би се могло пронаћи много примјера у којима су Срби који живе у Хрватској били предмет напада, и то не само у кафани, већ напада у Сабору, у законима у којима су проглашени агресорима у земљи у којој су рођени и у којима живе вијековима, те у медијима.

Говорећи о формирању Специјалног суда за злочине ОВК на простору Косова и Метохије, Вулин је истакао да је веома забринут због те ситуације, јер му се чини да међународна заједница, иако се декларативно залаже за формирање Суда, изгледа као да тражи алиби да не дође до његовог формирања.

"Волио бих да међународна заједница представнике Приштине суочи са јасним избором - или ћете бити део цивилизованог света у којем се за ратне злочине суди или ћете бити кажњени због вашег става да српске жртве не заслужују истину и да они који су чинили злочине не заслужују казну", истакао је Вулин.

Он је додао да сматра да, уколико не дође до формирања Суда, Београд треба да прекине разговоре са Приштином, да од "Српске листе" затражи рушење косовске владе, а од међународне заједнице на Косову и Метохији да се тражи или да наметне формирање Суда или да призна свој неуспјех, па да се редефинише њена позиција на Космету.

Упитан да ли Србији могу бити угрожени односи са САД, с обзиром на то да је америчко Министарство одбране најавило да ће извршити анализу војне сарадње земаља Балкана са Русијом, а имајући у виду да Србија са Русијом има односе на високом нивоу, Вулин је истакао да је Србија војно неутрална земља.

Он је додао да ће Србија, у складу са својом неутралношћу, сарађивати са свима који желе да са њом сарађују и уколико процијени да је то у њеном интересу, те да је Руска Федерација пријатељ Србије и да се са Русијом сарађује добро у свим областима, од економије до војне сарадње.

Он је додао да ће Србија наставити да се понаша као војно неутрална земља.

"Баш зато што смо војно неутрална земља ми морамо да будемо јаки. Војска Србије мора да буде јача него што су то војске земаља које су припаднице пактова и савеза, јер оне имају кога да позову у случају да им је потребно, а ми не", рекао је Вулин.

Он је додао да Војска Србије мора да буде јачи од других да би могла да чува свој суверенитет, слободу и своју слободу одлучивања.

Извор: СРНА