latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:03 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Влада РС: Сагласност на ревидирани текст "Стратешког плана руралног развоја БиХ - Оквирни документ" (ВИДЕО)

Влада Републике Српске дала је сагласност на ревидирани текст "Стратешког плана руралног развоја БиХ - Оквирни документ", чију је израду и усвајању Европска комисија дефинисала као предуслов за уврштавање сектора пољопривреде и руралног развоја у процес програмирања Инструмента претприступне помоћи /ИПА 2/ ЕУ за БиХ.
Бањалука - Влада Републике Српске - сједница - Фото: СРНА
Бањалука - Влада Републике Српске - сједницаФото: СРНА

До сагласности Владе дошло је након дописа шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларса Гунара Вигемарка у којем су садржане гаранције којимa се изражава његова спремност да личне и капацитете мисије ЕУ ангажује у правцу позиционирања и реализације процеса програмирања у складу са усаглашеном Одлуком о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, те се на тај начин дјелује у правцу отклањања низа недостатака и проблема у процесу програмирања на које су надлежне институције Републике Српске перманентно указивале.

“Влада Републике Српске је сагласна да финални назив документа из тачке 1. Закључка гласи: `Стратешки план руралног развоја БиХ – Оквирни документ`, јер исти адекватније рефлектује уставне надлежности појединих нивоа власти у БиХ у области пољопривреде и руралног развоја у односу на првобитни приједлог назива документа, према којем су институције Републике Српске изразиле резерве.”

Влада Републике Српске захтијева од свих релевантних актера у БиХ да се процес програмирања средстава помоћи Европске уније реализује у складу са усаглашеном Одлуком о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, те апсолутно одбацује могућност реализације процеса програмирања у оквиру „секторских група за програмирање“, које су успостављене изван система координације процеса европских интеграција и без сагласности Владе Републике Српске.

“Влада обавезује све актере из Републике Српске ангажоване на пословима европских интеграција, укључујући и потенцијални процес програмирања средстава помоћи Европске уније, на стриктно поштовање и придржавање „Одлуке о остваривању координације републичких органа управе у спровођењу активности у области европских интеграција и међународне сарадње”.

Задужује се Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске да, у својству републичког координатора процеса европских интеграција, редовно извјештава Владу Републике Српске о процесу програмирања средстава помоћи Европске уније за 2018. годину, те у случају да проблеми и мањкавости у процесу програмирања не буду ријешени на одговарајући начин, Влада ће сагласност из тачке 2. Закључка повући, а све активности на спровођењу документа из тачке 1. Закључка обуставити.