latinica  ћирилица
29/12/2017 |  15:28 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Источно Ново Сарајево расписао тендер за изградњу Трга Републике Србије (ВИДЕО)

Општина Источно Ново Сарајево расписала је данас тендер за изградњу Трга Републике Србије у вриједности милион евра, које је за реализацију овог пројекта донирала Влада Србије.
И. Сарајево гради Трг Републике Србије - Фото: РТРС
И. Сарајево гради Трг Републике СрбијеФото: РТРС

Општина Источно Ново Сарајево расписала је тендер за изградњу Трга Републике Србије у вриједности милион евра, које је за реализацију овог пројекта донирала Влада Србије, изјавио је данас начелник ове локалне заједнице Љубиша Ћосић.

"Ријеч је о највећој појединачној донацији коју је општина Источно Ново Сарајево икад добила. Данас смо расписали тендер за изградњу трга и испоштовали све неопходне процедуре", рекао је Ћосић новинарима.

Трг Републике Српске ће имати централну зону од 9.000 метара квадратних поплочаних природним каменом, споменик, двије градске чесме, фонтане и клупе, те "зелену зону" која се наслања на дворану, а која ће бити у могућности да прими 2.100 гледалаца.

"Важност пројекта нам намеће обавезу да распишемо јавни позив и консултујемо бројне актере јавног живота да би изабрали адекватан споменик или фигуру која ће најбоље репрезентовати овај трг и бити његов централни дио", рекао је Ћосић.

Фонтана ће се уклапати у идејно рјешење, биће дужине два пута 12 метара и имати водоскоке.

Према Ћосићевим ријечима, поред трга ће бити и јавни паркинг-простор са 300 мјеста, вриједан 400.000 КМ, за чију изградњу и уређење су средства обезбијеђена из буџета општине Источно Ново Сарајево.

"Тендер који је расписан данас се затвара 21. јануара", прецизирао је Ћосић, истичући да поплочавање трга обухвата половину вриједности радова, док се остатак односи на електроинсталације, те радове на парку, фонтани и за хортикултуру.

Он је нагласио да ће трг представљати "срце Источног Новог Сарајева" и читавог града Источно Сарајево с обзиром на то да ће бити најрепрезентативнији објекат овог типа у источном дијелу Републике Српске.

"Трг ће, заједно са двораном, бити круна нашег рада. Данас смо објавили тендер за изградњу трга у вриједности од 1.955.000 КМ, што је вриједност донаторских средстава које смо добили која ће изабраном извођачу радова бити плаћана путем Владе Републике Српске, а додијељена су од Владе Србије. Све неопходне процедуре и избор извођача ће обавити админстрација општине Источно Ново Сарајево", рекао је Ћосић.

Начелник Источног Новог Сарајева најавио је да ће ускоро бити објављен и тендер и за други капитални пројект у овој локаланој заједници, а то је обнова дворане чији се кров урушио усљед снијежног невремена 2012. године.

"Ријеч је о два пројекта. Најдаље за мјесец дана биће објављен тендер и за реконструкцију спортске дворане капацитета 2.100 гледалаца за чију вриједност инвестиције очекујемо да неће прећи 3,5 милиона КМ. Влада Републике Српске је обезбиједила већ два милина КМ у буџету Српске, док ће 1,5 милиона КМ бити суфинансирано из буџета општине Источно Ново Сарајево у периоду од двије године", прецизирао је Ћосић.

Он је указао да је реализација пројекта изградње трга и обнове дворане међусобно повезана, те ће се приликом избора извођача радова за трг водити рачуна и о избору извођача радова за дворану.

"То чинимо да би радови текли паралелно и како би се дворана првенствено затворила, урадила челична и панелно стаклено-фасадна конструкција и адекватно поплочао трг. Због различитих извора средстава, данас смо расписали тендер за изграду трга", рекао је начелник.

Према његовим ријечима, у Регулационом плану се у сваком детаљу водило рачуна тако да ће се инвестирати и у саобраћајницу.

"Надам се да ћемо успјети да испоштујемо рок изградње овог пројекта, а то је шест мјесеци поштујући израду радова и на дворани. Када је ријеч о дворани настојаћемо да период извођења радова лимитирамо на 10 до 12 мјесеци", навео је Ћосић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево сматра да би до краја фебруара 2019. године нова дворана могла бити у функцији.

Извор: Срна