latinica  ћирилица
29/12/2017 |  16:08 | Аутор: РТРС

"Пет звјездица" за Бањалучки полумаратон

Бањалучки полумаратон добио је сертификат од ЕА (Европска атлетика) за квалитет и безбједност у организацији догађаја и "пет звјездица" као највиши статус у европској атлетици.
"Пет звјездица" за Бањалучки полумаратон - Фото: илустрација
"Пет звјездица" за Бањалучки полумаратонФото: илустрација

Како је саопштено из Федерације Европске атлетике, трка у Бањалуци добила је награду за свеукупну испуњеност 54 атлетска стандарда међу којима су изузетно квалитетна организација догађаја, висок ниво техничке организације, идеална стаза и максимална сигурност тркача.

"Бањалучки полумаратон оцјењен је високом оцјеном, што значи да догађај у Бањалуци гарантује добар ниво безбједности и заштите и тркачима пружа задовољавајући ниво квалитета услуга у категорији трке с великим бројем учесника", наводи се у саопштењу из сједишта Европске атлетике.

Европска Атлетска федерација је прије неколико година, по угледу на ИААФ значке квалитета које оцјењују маратоне и уличне трке, покренула иницијативу да се изврши сертификација и стандардизација уличних трка у Европи. За разлику од ИААФ, гдје значке (златна, сребрна и бронзана) зависе и од квалитета резултата елитних тркача, ЕА је поставила стандарде који се базирају превасходно на безбједности и квалитету доживљаја за учеснике трка. Стандарди безбједности и квалитета за трке на јавним путевима ЕА је развила на основу консултација и интеграција правила уз помоћ експерата из тркачке заједнице, а посебно представника Светског удружења маратона и уличних трка.

Да би се постигли високи стандарди, трке се оцјењују у укупно 54 категорије које покривају области администрације, сигурности и здравствене заштите учесника, мјерење резултата и исправности стазе, еколошке и друштвене одговорности, као и друге услуге.

Четврти полумаратон биће одржан 12. маја.

"Припреме за организацију 4. Бањалучког полумаратона су почеле и теку у складу са планом и у сарадњи са многим институцијама и привредним субјектима који традиционално учествују у организацији ове комплексне спортске манифестације. Ове године, Бањалучки полумаратон има нови Run&more weekend концепт у трајању од 11. до 13.05. Имамо нову стазу, имамо укупно пет трка и очекујемо да Бањалука од 11. до 13. маја буде центар спорта, едукације, културе, дружења, музике и добре енергије", најавили су организатори Бањалучког полумаратона додавши да је признање Европске атлетике велики подстријек и да је стигао у право вријеме за припрему још једног великог спортског догађаја у граду.

Извор: Независне новине