latinica  ћирилица
29/12/2017 |  17:43 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Потписана сарадња између компаније Алумина и РМУ Бановићи (ВИДЕО)

Представници зворничке компаније Алумина потписали су уговор са представницима Рудника мрког угља из Бановића о пословној сарадњи за наредну годину. Вриједност потписаног уговора је 29 милиона марака, а потписивање је круна још једне успјешне пословне године зворничког привредног гиганта који је ове године остварио добит од око 10 милиона марака.
Поптисана сарадња између компаније Алумина и РМУ Бановићи - Фото: РТРС
Поптисана сарадња између компаније Алумина и РМУ БановићиФото: РТРС

Према уговору, рудник мрког угља из Бановића дужан је у 2018. Алумини испоручити 200.000 тона мрког угља, што је за 30 одсто више у односу на испоруку ове године.

"Ако узмемо у обзир да су све домаћи ресурси, онда је овај уговор изузетно битан и за цијелу Босну и Херцеговину, исто тако и за Федерацију и за Републику Српску", рекао је директор РМУ Бановићи Муневер Чергић.

Потписани уговор резултат је одличне пословне сарадње Алумине и рудника из Бановића.

Милорад Мотика, предсједник Управног одбора Алумине истиче да је за ово предузеће угаљ много битан ресурс зато што замјењује гас, који је доста скупљи од угља.

"Нама је битно да су испоруке угља на вријеме, што Бановићи и испуњавају", каже Мотика.

Повећање количине угља, између осталог, омогућиће повећање производње. Oвa компанија је представила осам нових производа који ће бити доступни до краја сљедеће године, а то су: три типа силикагелова и још два типа специјалних зеолита.

Нови производи значе и нова тржишта. Алумина извози у 44 земље на пет континената. Надају се да ће у току наредне године успјети и да изађу на тржиште Јапана, с обзиром да су ове године склопили неке договоре.

У изградњу пет објеката, Алумина је ове године инвестирала око 25 милиона марака, а запослено је и више од 300 радника.