latinica  ћирилица
29/12/2017 |  19:04 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

САД упозоравају Приштину: Не дирајте Специјални суд за злочине ОВК

Сједињене Америчке Државе позвале су косовску владу да се јасно огради од пријетњи насиљем повезаним са почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК. Упозорење америчке амбасаде је услиједило два дана пошто је Даут Харадинај запријетио да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова.
Грег Делави (Фото: State Department/Promo) -
Грег Делави (Фото: State Department/Promo)

Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави још једном је у петак упозорио лидере косовских Албанаца да ће њихови покушаји да у парламенту оборе закон о Специјалном суду за злочине ОВК "имати дубоке негативне посљедице по европску будућност Косова и односе са САД".

"Разочарани смо онима који су спремни да, зарад личних интереса, жртвују односе са САД и будућност Косова", наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Приштини.

Америчка амбасада је, такође, упозорила да су пријетње насиљем "потпуно неприхватљиве", додајући да очекују да се косовска влада јасно огради од таквих изјава.

Даут Харадинај изјавио је у сриједу да ће прво хапшење за Специјални суд поново активирати бившу Ослободилачку војску Косова. Брат косовског премијера помиње се као један од првих припадника ОВК који ће се наћи пред Специјалним судом.

Изјава Даута Харадинаја услиједила је недуго пошто је пропао покушај партија проистеклих из ОВК да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК.

Како наводе приштински медији, упозорење америчке амбасаде усмјерено је ка предсједнику Хашиму Тачију, премијеру Рамушу Харадинају и предсједнику парламента Кадрију Веселију, који су претходних дана подржавали иницијативу групе посланика у скупштини који су тражили да се укидање Специјалног суда стави на дневни ред парламента.

Послије серије неуспјешних покушаја, Весели је прогласио паузу у раду парламента до средине јануара, када ће бити јасније да ли је ова иницијатива осуђена на неуспјех или ће се у скупштини, ипак, расправљати о укидању Специјалног суда.

Приштински сајт Инсајдери, позивајући се на изворе блиске новом суду, тврди да ће Специјални суд подићи оптужницу против Даута Харадинаја због случаја "Радоњичко језеро", односно убиства 39 Срба, Албанаца и Рома током рата на Косову.

Даут Харадинај један је од најконтроверзнијих бивших припадника ОВК. Године 2005. осуђен је на пет година затвора због убиства тројице Албанаца током рата, а у вријеме сукоба у Македонији словио је за главног организатора припадника ОВК са Косова у Македонији. 
Извор: РТС