latinica  ћирилица
29/12/2017 |  19:16 | Аутор: РТРС

Николић: У Српској 35 одсто грађана болује од хипертензије

У Републици Српској око 35 одсто људи обољелих од хипертензије у мањем је или већем ризику да добије инфаркт или шлог, упозорио је предсједник Центра за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога - ХИСПА БиХ Радослав Николић.
Срце (Фото: Thinkstock) -
Срце (Фото: Thinkstock)

Николић је рекао Срни да кардиоваскулнарне болести са 53 одсто учествују у укупној смртности у Републици Српској и да је тренутна ситуација на превенцији кардиоваскуларних болести веома ниска.

"Додатни проблем је што Фонд здравственог осигурања не препознаје превентивне активности као битне у очувању здравља од кардиоваскуларних болести", навео је Николић, који је вечерас присуствовао отварању ХИСПА Центра у здравственој установи Специјалистички центар "Полимед" у Добоју.

Указујући на значај ХИСПА центара Николић је навео низ активности које се у оквиру њих спроводе на превенцији, продужавању животног вијека и смањивању инвалидности код грађана и пацијената.

"Важан је заједнички рад пацијената и доктора. Доктори су расположени да помогну и свој рад у ХИСПА центрима обављају волонтерски. И ту је веома важна улога вас медија да се овај посао приближи грађанима како би се превентивним прегледима и програмима смањила инвалидност или смрт од инфаркта или шлога", рекао је Николић.

Он је навео да је на подручју Добоја евидентирано око 14.000 обољелих од кардиоваскуларних болести.

Начелник Центра за хипертензију Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" Небојша Тасић рекао је да је Центар у "Полимеду" дио међународног ХИСПА удружења од 54 центра у пет земаља и тринаести је у БиХ, с обзиром да је данас такав Центар отворен и у ординацији "Санмед" у Шамцу.

Тасић истиче да је циљ Центра смањење броја обољелих и умрлих од инфаркта и шлога, на начин да обезбјеђује персонализовани мултидисциплинарни програм лијечења, према којем сваки пацијент добија лични третман ради смањења кардиоваскуларног ризика који, осим лијекова, укључује квалитетну дијагностику.

"Два веома важна поља активности која се морају дешавати истовремено су превенција и едукација. Џабе је да направите програм и дате га пацијенту, ако немате једну врсту квалитетног позитивног надзора и паралелно не спроводите едукацију и лекара и пацијента", навео је Тасић.

Тасић је као примјер добре праксе навео Центар у Ужицу, који је на двогодишњем праћењу 300 болесника по ХИСПА програму имао само једног пацијента са блажим можданим ударом.

Он је похвалио град Добој, који је са три ХИСПА Центра направио квалитетну симбиозу приватне и државне праксе.

Тасић је данас одржао семинар за здравствене раднике у Дому здравља Добој и упознао их са савременим технологијама у дијагностици и превенцији од кардиоваскуларних болести.

Тасић је најавио и први међународни конгрес, који ће ХИСПА организовати у Требињу од 20. до 22. априла идуће године уз учешће великог броја међународних и домаћих стручњака из ове области.

Извор: СРНА