latinica  ћирилица
29/12/2017 |  20:00 | Аутор: РТРС

Јеменски званичници негирају податке о броју цивилних жртава

Јеменски званичници негирали су извјештаје УН о броју жртава ваздушног напада који је извршила Коалиција предвођена војском Саудијске Арабије на пијацу у Таизу, пренијели су локални медији.
Јемен - Фото: AFP
ЈеменФото: AFP

Координатор УН Џејми Мекголдрик јуче је изјавио да је од 109 убијених цивила у протеклих десет дана, 56 погинуло у нападу у Таизу, док јеменски званичници наводе да су у нападу погинула 32 цивила.

У саопштењу званичника наводи се да је мета напада било војно возило Хута, против којих се коалиција бори заједно са јеменском Владом.

"Војни камион Хута прошао је кроз пијацу десет минута прије напада, у којем су погинуле 32 особе, док је њих 25 рањено", рекао је један званичник Владе Јемена.

Званичник је додао да је у периоду напада пијаца била затворена, али да се необично велики број људи окупио како би погледали штету коју је проузроковао ваздушни напад вече прије тога, у којем је, такође, мета било војно возило.

Из УН је саопштено да је током кампање коалиције убијено на стотине цивила. Међутим, у Јемену је постављена посебна истражна комисија, која је довела у питање методе које УН користи за пребројавање жртава.

"Саопштење УН ствара сумњу о информацијама које користи та организација и нарушава њен кредибилитет", изјавио је портпарол коалиције након што су из УН објављени подаци о броју жртава напада у Таизу.

Извор: СРНА