latinica  ћирилица
30/12/2017 |  08:51 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

"Вишечлане породице национално питање број један"

Предсједник Удружења породица "Четири плус" Бањалука Јован Радовановић рекао је за Срну да су вишечлане породице национално питање број један, те да је неопходно да им се законским рјешењима обезбиједе веће олакшице и бољи друштвени положај.
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com) -
Јован Радовановић (Фото: mojkontakt.com)

- Боримо се за законска рјешења путем институција. У сарадњи са градском управом Бањалука успјели смо обезбиједити да ученици и студенти из вишечланих породица добију стипендије, а средњошколци бесплатне уписнине - рекао је Радовановић.

Он је додао и да су обезбијеђени бесплатни вртићи за дјецу из вишечланих породица.

Према његовим ријечима, ово удружење са 630 породица, од посебног је значаја за град Бањалуку.

- Град је обезбиједио обесплатан простор за рад удружења, с тим да плаћамо ПДВ. У овој години смо из буџета града добили 10.000 КМ за подршку активностима Удржења током цијеле године - рекао је Радовановић.

Он је навео да је тај износ недовољан те да је за функционисање Удружења и његове активности годишње потребно око 50.000 КМ.

- Имамо незваничну информацију да ће у 2018. години за рад канцеларије из градског буџета бити издвојено 12.000 КМ, за набавку уџбеника за социјално угрожену дјецу 10.000 КМ, док је за подршку породицама која граде објекат за становање предвиђено 5.000 КМ - каже Радовановић.

Он је истакао да из Удружења редовно посјећују своје чланове, те им у сарадњи са појединим организацијама и нашим људима који раде у иностранству обезбјеђују помоћ у грађевинском материјалу.

Радовановић је навео а је Удружење подијелило и више од 500 новогодишњих пакетића.

- Од њемачке хуманитарне организације Адра добили смо 378 пакетића и на томе смо им посебно захвални. Њемачки хуманитарци су обезбиједили и 150 мањих породичних пакета којима ће обрадовати поједине породице за Нову годину и Божић - навео је он.

Радовановић је додао да овом удружењу новогодишње пакетиће обезбиједили и малишани из вртића "Дора" и "Пахуљица", док су бањалучки средњошколци најавили да ће обезбиједити 100 пакетића.

Радовановић је рекао да Удружење током читаве године има разне активности.

- Ове године је крштено 18 дјеце, а организовано је и традиционално дружење близанаца - навео је Радовановић.

Он је додао да Удружење организује и прославе 8. марта - Међународног дана жена те љетовања, зимовања и многе друге активности.

Извор: СРНА