latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:10 ⇒ 09:10 | Аутор: РТРС

Јапански научник пронашао самообнављајуће стакло (ВИДЕО)

Један јапански научник случајно је открио нови тип стакла које може да се поправи на једноставан начин, и то тако што се сломљени дијелови притисну заједно. Несумњиво је, међутим, да ће морати још да сачека док се његова иновација не наметне индустрији.
Ји Јанагисава, научник са Универзитета у Токију - Фото: Screenshot/YouTube
Ји Јанагисава, научник са Универзитета у ТокијуФото: Screenshot/YouTube

Ји Јанагисава, научник са Универзитета у Токију, нови материјал је открио случајно, док је проучавао љепкове способне за дјеловање на влажним површинама.

У лабораторијском експерименту, 33-годишњи Јанагисава је поломио мали комад стакла напола, а затим притиснуо два дијела један уз други 30 секунди, на собној температури. Тада се догодило "чудо" - стакло је поново било у једном комаду.

Нови комад реконструисаног стакла чини се веома отпоран. У питању је органско стакло, слично акрилном стаклу, које се производи од комбинације полимера, полиетера и тиоуреје или тиокарбамида, чије водоничне везе, према Јанагисавином испитивању, дају стаклу самообнављајућу способност.

Други научници показали су слична својства са каучуком или гелом, али је јапански истраживач први који је до њих дошао са једним типом стакла, а да претходно није морао да га отопи.

Ова иновација могла би да омогући двоструко или чак троструко дужи рок трајања бројних предмета од стакла, попут аутомобилског вјетробранског стакла или грађевинског материјала, сматра јапански научник.

Извор: Агенције