latinica  ћирилица
30/12/2017 |  09:15 | Аутор: РТРС

Трампова "честитка" банкарима: Ударац од 5 млрд долара

Америчка банка Голдман Сакс очекује ударац од пет милијарди долара на добитке остварене у четвртом кварталу, као и у цијелој 2017. због усвојених пореских реформи.
Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Доналд ТрампФото: Getty Images

Ова њујоршка банка је међу првима објавила детаље о томе како ће промјене пореског закона утицати на начин управљања новцем "паркираним" у иностранству, наводи агенција АП.

Двије трећине штете, коју Голдман Сакс процјењује на укупно пет милијарди долара, дугују се промјени пореза на репатријацију средстава, односно на трошкове везане за враћање новца из иностранства у САД, саопштила је банка.

Остатак се односи на "ефекте спровођења територијалног пореског система и поновне процјене одложених пореских средстава по нижим стопама корпоративног пореза".

Нова пореска реформа уводи дисконтовани једнократни намет на новац који се држи у иностранству од 15,5 одсто на зараду у готовини или у другој ликвидној активи, и од 8,0 одсто на зараду од теже утрживе имовине. Америчка компаније су пронашле начин да не кршећи законе пребаце свој капитал у иностранство како би избјегле више корпоративне пореске стопе у САД.

Очекивало се, међутим, да ће измјене пореског закона натерати неке од њих да врате новац у земљу. Процјењује се да америчке фирме у иностранству држе око 2.500 милијарди долара или више.

Извор: ТАНЈУГ