latinica  ћирилица
30/12/2017 |  12:36 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Словенци упозоравају да ће санкционисати хрватске бродове

Словеначке власти од данас су кренуле у једнострано спровођење арбитражне одлуке о граници са Хрватском, што значи да хрватске бродове који пређу границу више неће упозоравати него ће их одмах санкционисати.
Словеначки брод - Фото: Wikipedia
Словеначки бродФото: Wikipedia

Ријеч је о одлуци арбитражног суда коју Хрватска не признаје, а према којој је пола Савудријске вале припало Словенији.

Провођење је прво кренуло на морској граници, за коју Словенци сматрају да је арбитражно прецизно утврђена.

Рибари из Савудријске вале наводе да је на море данас изашла и бродица словеначке инспекције, те да је хрватске рибаре и у јутрошњем испловљавању пратила бродица хрватске полиције, пренијели су загребачки медији.

- По доласку на мјесто гдје су се налазиле мреже, стигло је одмах и једно пловило словеначке полиције, односно словеначке рибарске инспекције, али након нашег упозорења да се налази у хрватским територијалним водама, напустило је ту позицију. Сви су се разишли, а хрватски рибари подигли су своје мреже и са уловом се вратили у матичну савудријску луку - речено је у хрватској полцији.

Начелник сектора за границу истарске Полицијске управе синоћ је новинарима рекао да је хрватска полиција код сваке повреде линије разграничења од словенских пловила поступала уобичајено, односно издала им упозорење да се налазе у хрватским територијалном водама.

Након упозорења словеначки бродови су сваки пут напустили територијалне воде Републике Хрватске.

Извор: СРНА