latinica  ћирилица
30/12/2017 |  13:59 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Краљица Елизабета одликовала Ринга Стара

Бивши бубњар Битлса Ринго Стар, пјевач Би Џиза Бери Гиб, глумац Хју Лори и бивши британски вицепремијер Ник Клег, неки су од особа које је одликовала британска краљица Елизабета Друга, објављено је на традиционалној листи краљичиних новогодишњих признања.
Ринго Стар (Фото: WENN) -
Ринго Стар (Фото: WENN)

На списку објављеном синоћ налази се и плесачица Дарси Басел као и репер Вајли.

Краљица је такође одликовала бројне непознате личности, међу којима су два стогодишњака и једна 18-огодишња дјевојка, Лусија Ли, за њено ангажовање за донацију органа.

Седамдесетседмогодишњи Ринго Стар, чије право име је Ричард Старки, произведен је у члана Реда британске империје 1965. године а сада ће бити добити ранг витеза за услуге у музици, слиједећи тако још једног Битлса, Пола Макартнија, који је одликован 1997.

"Част ми је и задовољство да добијем признање за своју музику и добротворни рад", написао је Ринго Стар у кратком саопштењу.

Бери Гиб, најстарији и посљедњи живи члан групе Би Џиз такође је добио звање витеза, за услугу у музици и за добротворни рад.

Ник Клег, бивши вођа либералнодемократске партије и вицепремијер у влади Дејвида Камерона између 2010. и 2015, добио је звање витеза за своје услуге у политици и за јавни рад. Звање витеза добио је и аутор и драмски писац Мајкл Морпурго познат по роману "Ратни коњ" из 1982. године.

Краљица је одликовала укупно 1.123 особе поводом Нове године, од којих је 70 одсто одликовано за дјеловање у њиховој локалној заједници.

Британска влада објављује списак људи који добијају почасти за своја дјела, услуге или храброст два пута годишње, непосредно прије Нове године и у суботу у јуну када се званично обиљежава рођендан краљице Елизабете Друге.

Извор: Агенције