latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:21 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Зелено свјетло за плаћање техничког пријема за затвор у Источној Илиџи (ВИДЕО)

Коначно је деблокирана прича о техничком пријему новосаграђеног затвора БиХ у Источној Илиџи. На посљедњој сједници Савјета министара, Министарству финансија БиХ упућен је захтјев за исплату 526 хиљада марака за ову намјену. Овим су пале у воду и све спекулације да би Савјет министара могао да прогласи да је затвор од посебног интереса и да преузме преостале ингеренције од општине Источна Илиџа.
Војковићи-затвор - Фото: РТРС
Војковићи-затворФото: РТРС

Након низа перипетија, жалби и протеста због изненадног десетороструког повећања тарифе од стране Источне Илиџе, на Савјету министара дато је зелено свјетло за плаћање техничког пријема за бх. затвор.

"Средства која ће уплатити министарство правде у износу од 526.000 марака биће распоређена тако да 30% припада општини", рекао је министар правде БиХ Јосип Грубеша.

Из општине Источна Илиџа одбацују наводе да је до промјене цијене, са првобитних 50-ак хиљада на више од пола милиона марка, дошло пред технички пријем, већ 10 година након рока у којем је комплекс требало да буде завршен.

"И како је дошло до измјене Закона о просторном уређењу и грађењу Републике Српске дошло је и до промјене начина обрачуна техничког пријема који се по нашем правилнику за те врсте објеката не рачунају по квадратном метру изграђеног простора, већ по инвестиционој вриједности изграђеног објекта (1% инвестиционе вриједности)", истакао је начелник Источне Илиџе Маринко Божовић.

Много се спекулисало и да би Савјет министара могао да прогласи да је затвор од посебног интереса и да преузме преостале ингеренције од општине Источна Илиџа.

"Чак смо имали и неке иницијативе да држава прогласи затвор од посебног значаја, међутим, тај ко је то споменуо као неку могућност није до краја прочитао Правилник о техничком пријему који је Република Српска донијела 2013. године у којем јасно стоји да могу оне институције које су финансиране из буџета Републике Српске бити од посебног значаја за Републику Српску, а не за БиХ", изјавио је Грубеша.

Једна од могућности је била и да се случај упути на управни спор, али, истиче Грубеша, то би трајало јако дуго и тешко да би се дошло до задовољавајућег рјешења за све стране. Истовремено, треба имати у виду да су веч у току гаранције за објекат затвора те да је од 1. децембра Министарство правде преузело плаћање свих режија. Како било, тек мјесец дана од техничког пријема требало би да буду донесени подзаконски акти, а Министарство правде предложи Савјету министара одлуку о формирању завода за извршење кривичних санкција, те именовање вршиоца дужности његовог управника.