latinica  ћирилица
30/12/2017 |  15:55 ⇒ 31/12/2017 | 08:02 | Аутор: РТРС

Иванић: Наставак примитивног сукоба на политичкој сцени

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић сматра да се ништа спектакуларно и посебно позитивно није догодило у БиХ 2017. године, а да ће и наредна година, у политичком смислу, пропасти.
Младен Иванић - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Младен ИванићФото: www.predsjednistvobih.ba

Он је у интервјуу за БХРТ рекао да за позитивне помаке вјероватно није било и нема воље ни жеље.

"Мени је било изненађење спори начин одговарања на Упитник Европске комисије. То је нешто што је непримјерено дуго и непотребно трајало и што неће бити ни завршено у овој години", рекао је Иванић.

Иванић је рекао како није оптимиста да ће БиХ брзо добити статус канидата за чланство у Европској унији, и да ће из Брисела, након што буде одговорено на Упитник стићи и нови услов.

"Тражиће се и друкчија политичка атмосфера. Ми данас нисмо сигурни ни хоће ли се моћи формирати власт након избора. Очекивати од неке земље да добије статус кандидата, а није у стању ни да формира власт, то је потпуно нереално", рекао је Иванић,

Он каже како се не би требало надати ни скором активирању МАП-а, односно приближавању НАТО-у јер процес око уписа војне имовине на државу иде споро, о свему ће одлучивати судски поступци, а то ће одужити комплетан процес.

"БиХ у НАТО-у само након Србије"

Иванић сматра како је политички став Републике Српске, којег и сам дијели, да БиХ не може ући у НАТО док тамо не уђе Србија, а како ова земља корача путем, како тврде, војне неутралности, тешко је очекивати да ће бити помака БиХ на путу ка НАТО-у.

Иванић није оптимиста да ће 2018. година бити боља од ове која је на измаку. Каже како је био оптимиста на почетку мандата, па је предлагао да три члана Предсједништва обиђу три мјеста страдања, да тамо положе вијенце и да ништа не говоре. Када то није било могуће организовати, каже, престао је бити оптимиста.

"Мислим да ће наредне године бити настављена једна врста примитивног сукоба на политичкој сцени, галаме, потцјењивања политичких противника, изигравања и да ће то бити година која ће у политичком смислу ријечи, нажалост пропасти", прогнозира Младен Иванић.

Ипак, он сматра да ће економија напредовати и то због тога што је, захваљујући политичком систему БиХ, она у добром дијелу одвојена од власти.

Иванић се нада и да ће 2018. година донијети мало више оптимизма међу обичне људе.

Извор: Н1