latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:25 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Изграђен нови мост у Малом Мирковцу (ВИДЕО)

Мјештани села Мали Мирковац код Козарске Дубице по добру ће памтити 2017. годину. Изграђен је нови мост преко ријеке Кнежице, чиме ће бити ријешен вишегодишњи проблем плављења.
Мали Мирковац - мост - Фото: РТРС
Мали Мирковац - мостФото: РТРС

Приликом јаче кише, набујала Кнежица пресијецала је једину саобраћајницу до Малог Мирковца и угрожавала живот мјештана. За ове радове предузеће "Воде Српске", уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и подршку општине Козарска Дубица, обезбиједило је око 80 хиљада марака.

Мјештани дубичког села Мали Мирковац, имају разлога за славље. Кажу, изградњом новог моста почиње нови живот. Набујала ријека Кнежица, годинама је више пута годишње плавила и пресијецала једину саобраћајницу до села. Мјештанин, Мирко Суботић, због поплаве једном није успио отићи ни на дијализу.

"Пуно нам значи и ово је сада друго мјесто и друго село. Ми се свима захваљујемо који су учествовали да се ово направи", рекао је мјештанин села Мали Мирковац Мирко Суботић.

Изграђен је нови бетонски мост и извршена регулација корита Кнежице. Извођач радова је дубичка компанија "Шумил". Мјештани, кажу, мост је квалитетно урађен.

"Сад као да се наново рађамо, имаћемо прави пролаз. Сретна су дјеца што су се родила ова сад, а биће и друга што ће имати прави пут", изјавио је мјештанин села Мали Мирковац Петар Кос.

"Ово је велика ствар са становишта Цивилне заштите, значи један велики проблем смо ријешили. Свака мања киша, овдје је вода излијевала, није се могло прећи. Морали смо чак једно вријеме и чамце ангажовати да се људи превезу овамо", истакао је Драгољуб Вучен из Цивилне заштите општине Козарска Дубица.

Укупна вриједност пројекта је око 80 хиљада марака, а преостаје још изградња прилазне саобраћајнице. До сада је у Козарској Дубици значајно уложено у област заштите од поплава.

"Општина Козарска Дубица је добила укупно око 15 милиона марака на располагању за изградњу нових насипа, реконструкцију постојећих канала и свих других водотока на подручју наше општине. Ти пројекти још нису завршени, отприлике је седам и по, осам милиона марака је завршено у новцу ако гледамо", додао је начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић.

У Малом Мирковцу истичу да ће предстојећи Божић бити посебан, јер ће мјештани на новом мосту организовати пијукање и прославу Бадње вечери.