latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:29 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Кампања "Свако дијете треба породицу" (ВИДЕО)

"Свако дијете треба породицу" мото је јавне кампање с циљем побољшања статуса дјеце без родитељског старања. Kампања је дио пројекта УНИЦЕФ-а "Трансформација институција за збрињавање дјеце и превенција раздвајања породица" која се проводи у сарадњи са властима у Босни и Херцеговини.
Дјеца - Фото: РТРС
ДјецаФото: РТРС

Породица има примарну улогу у одгоју и развоју дјетета.Међутим, одрастање уз биолошке родитеље из различитих разлога и околности ускраћено је за 444 дјетета у Републици Српској.Половина их је и даље смјештена у домовима.

"Главни циљ програма УНИЦЕФ-а у БиХ који финансира Европска унија, а имплементирамо заједно са властима на различитим нивоима је трансформација дјечјих домова ради боље заштите дјеце. То, прије свега, значи реформе закона и политика како би се пажња више усмјерила на превенцију раздвајања породица и јачање алтернативних мјера за дјецу. Једна од њих је јачање хранитељства, јер је породица најбоље мјесто за одрастање дјеце", истакла је представница УНИЦЕФ-а у БиХ Гита Нарајан.

Тежи се смањењу збрињавања у домове јер штети њиховом развоју.Посебно се то односи на дјецу са тешкоћама у развоју и дјецу млађу од три године којој хранитељи могу пружити одрастање у породичном окружењу.

Иако би боравак у хранитељској породици требао бити привремен до рјешавања кризе у биолошкој породици дјетета, те кризе се често не могу ријешити па дјеца остају код хранитеља до осамостаљења.Полазећи од тога да институција не може надокнадити породично окружење,УНИЦЕФ се залаже за претварање домова у центре у заједници.

У оквиру пројекта УНИЦЕФ-а, уз представнике институција ,обучавају се и потенцијални хранитељи, посебно породице које су спремне прихватити дјецу са сметњама у развоју.

Превентивно ће се радити с тзв. ризичним породицама.Дјеца која живе у домовима углавном нису сирочад.Смјештена су тамо су им родитељи искључени из друштва,не могу омогућити лијечење дјеце са инвалидитетом или других разлога.У Европи се стално смањује број дјеце смјештене у установе што је један од резултата развоја других облика збрињавања дјеце.