latinica  ћирилица
30/12/2017 |  16:35 | Аутор: РТРС

"Ствараоци Српске": Суд БиХ да одбаци оптужницу против Томислава Ковача

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" апеловала је данас на Суд БиХ да одбаци оптужницу против некадашњег министра унутрашњих послова Републике Српске Томислава Ковача /58/ због злочина у Сребреници, наводећи да је Ковач у вријеме дешавања у Сребреници био далеко од Сребренице и свих тих трагичних догађаја.
Томо Ковач - Фото: РТРС
Томо КовачФото: РТРС

"Темељити оптужницу за некога само зато што би се по хијерхији могло довести у вези са неким лицем, било би инкомпатибилно с правилима која су до сада важила на истом овом суду. Најбољи примјер је `случај Џаферовић`", наведено је у саопштењу из ове Асоцијације.

Из Асоцијације наводе да је оптужница против Ковача супротна Закону о амнестији који је 1997. године донијело тадашње Предсједништво БиХ, а којим су амнестирани сви грађани БиХ који су било на који начин учествовали у оружаном сукобу, осим оних који су окрвавили руке.

"У случају Сребренице до сада су из МУП-а Републике Српске оптужени и већина осуђени сви командно надређени у МУП-овој хијерархији, иако нису непосредно учествовали у вршењу злочина, само зато што су се у то време задесили у непосредној близини Сребренице", наведено је у саопштењу.

Из Асоцијације упућују апел јавности БиХ да престане подржавати оптужнице које се селективно подижу, а супротне су генералној амнестији, јер не би смјело да буде оптужено ниједно лице које није било непосредни извршилац злочина.

"Амнестија је чин милосрђа за све преживјеле учеснике рата које је рат сврстао у једну од три стране, ако лично нису извршили неки злочин. Посебно би било погрешно и опасно ако би се могло разумјети да амнестија важи за учеснике рата из једног, а не сва три народа", саопштено је из Асоцијације.

У саопштењу је наведено да је Ковач часно бранио свој народ и не може се довести у везу са било којим злочином који се десио у току протеклог рата, посебно кад су у питању злочини у Сребреници.

У Асоцијацији "Ствараоци Републике Српске" сматрају да би било опасно по трајно помирење у БиХ ако би се наставила пракса да сваки народ брани оптужене из својих редова, а друге проглашава за ратне злочинце без аргумената и суђења.

"Сви правољубиви грађани БиХ би требали дићи свој глас против оних који нам не дају да се одмакнемо од своје крваве прошлости и окренемо будућности.

Искрено вјерујемо да ће наш апел Суд узети у обзир, а ако се то не деси, тешко се надати да ћемо у било чему се одмаћи од посљедњег мјеста у Европи", наведено је у саопштењу.

Асоцијација "Ствараоци Републике Српске" сматра да не би требао бити никоме циљ да "негдје далеко од земље гдје смо рођени живимо помирени, а овдје гдје смо још скупа живимо као да рат није престао".

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против некадашњег министра унутрашњих послова Републике Српске Томислава Ковача /58/ због злочина у Сребреници.

Извор: СРНА