latinica  ћирилица
30/12/2017 |  21:51 | Аутор: РТРС

Пуђдемон од Рахоја тражи да прихвати резултате избора

Бивши каталонски лидер Карлес Пуђдемон затражио је данас од шпанског премијера Маријана Рахоја да прихвати резултате локалних избора одржаних 21. децембра када су танку већину освојиле странке које су за одвајање од остатка Шпаније.
Карлес Пуџдемон (фото:A. P./RAS Srbija) -
Карлес Пуџдемон (фото:A. P./RAS Srbija)

Аналитичари истичу да избори нису успјели да ријеше највећу кризу у Шпанији у протеклих неколико деценија јер су пронезависно оријентисане странке освојиле 70 од 135 посланичких мјеста у парламенту Каталоније, али не и апсолутну већину.

"Гласачке кутије су одлучиле, демократија се изјаснила, сви су могли да се изјасне. Шта још Рахој чека да би признао резултате", упитао је Пуђдемон из Брисела, гдје се налази у самонаметнутом егзилу.

Пуђдемон је истакао да је Каталонија показала да је демократски зрела и да је становништво добило право да постане република. Он је од Рахоја затражио да почне преговоре са лидерима странака.

Гласачи су на ванредним изборима повјерење дали члановима три партије које су за независност Каталоније - Пуђдемоновој алијанси Хунтс пер Каталуња, партији крајње љевице ЦУП и љевичарској ЕРЦ.

Хунтс пер Каталуња освојила је 34 посланичка мјеста али је ипак била иза унионистичке партије Суидаданос, која је добила највише, односно 37 мандата.

Аналитичари истичу да, за разлику од лидера Сиудаданоса Инес Аримадас, Пуђдемон има велике шансе да поново буде изабран за предсједника Каталоније.

Међутим, Пуђдемон је и даље у Белгији како би избјегао хапшење у Шпанији и није јасно да ли ће његова алијанска успјети да формира Владу.

Уколико власт не буде формирана до средине априла, услиједиће нови парламентарни избори.

Извор: СРНА