latinica  ћирилица
30/12/2017 |  21:55 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Тачи помиловао убице петочлане породице Хајра

Предсједник самопроглашеног Хашим Тачи помиловао је тројицу некадашњих припадника тзв. Ослободилачке војске Косова, осуђених за убиство петочлане породице Хајра код Глоговца 2001. године.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

Указ о помиловању Арбена Кичине и браће Арсима и Бурима Рамаданија, сви осуђени на 30 година затвора, Хашим Тачи је потписао у петак.

Осим њих, за убиство породице Хајра осуђена су још два члана тзв. ОВК – Џетон Кичина на 16 и Блерим Кичина на 11 година затвора.

Породица Хајра убијена је када је на њихов аутомобил отворена ватра из аутоматског оружја, а преживјела је само најмлађа ћерка, наводи БИРН, преноси Балкан инсајт.

Према извјештају Еулекса, отац Хамзе Хајра био је полицајац у МУП-у Републике Србије и убијен је из освете.

Реагујући на Тачијеву одлуку о помиловању осуђених убица, публициста Ветон Сурои је на Фејсбуку написао да је Тачи ово урадио можда у своје име, али не и у његово као "грађанина Косова".

"Трогодишња Аделина Хајра и деветогодишња Мимоза Хајра убијене су 20. августа 2001. године у Глоговцу. Убицама девојчица данас се захвалио Хашим Тачи, вршилац дужности косовског предсједника", навео је Сурои, преносе косовски медији.

Извор: РТС, Танјуг