latinica  ћирилица
31/12/2017 |  08:27 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Вучић: Било би мање проблема без урушавања основног Дејтонског споразума

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да би било мање проблема у БиХ када се не би урушавао основни Дејтонски споразум.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- Хајдемо да се најприје поштује "Дејтон 1". Када се не би урушавао тај први основни споразум, сигуран сам да би било мање проблема - рекао је Вучић за београдске Вечерње новости, одговарајући на питање да ли је идеју о "Дејтону 2" разумио као пробни балон за демонтажу Републике Српске.

Вучић је поновио да ће Србија увијек да прихвати све што се договоре три народа у БиХ.

Предсједник Србије рекао је да би било добро када би се успјело да се до краја 2018. године "распетља косовски чвор", али да није оптимиста по питању постизања обострано прихватљивог договора са Албанцима.

- И даље мислим да су нам шансе за обострано прихватљиви договор мање од пет одсто. Али, и за договор унутар Србије, између нас. Практично је немогуће ријешити ово питање без великих сила - рекао је Вучић.

Вучић је оцијенио да је добра воља и Срба и Албанаца предуслов за помјерање са мртве тачке и да би историјска ствар била да се договор са Албанцима постигне без сукоба.

- Ако то постигнемо бићу веома поносан на то своје политичко насљеђе, без обзира на то како би ми политички било суђено у данашње вријеме, мислећи на то како ће то бити тумачено у будућности - навео је предсједник Србије.

Вучић објашњава да је свјестан да би био "проказан у највећем дијелу српске јавности" од првог тренутка када би се дошло до таквог компромиса, али наглашава да би "за двадесет година био слављен".

Одговарајући на питање да ли је за њега априори неприхватљиво да Косово добије столицу у УН, Вучић је рекао да мисли да је то немогуће, "осим ако се не постигне нека друга врста историјског споразума којим би Срби били задовољни".

- Овако је апсолутно неприхватљиво - поручио је Вучић.

Предсједник Србије оцијенио је да је реченица Стојана Новаковића да Срби морају да буду "мало више Срби" кључна ствар за опстанак српског народа.

Извор: СРНА