latinica  ћирилица
31/12/2017 |  08:53 ⇒ 14:40 | Аутор: РТРС

Додик: Година додатне стабилизације и кретања напријед

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је 2017. година додатне стабилизације и кретања напријед.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик истиче да то није напредак који може бити видљив код сваког човјека, али да је чињеница да је повећан бруто домаћи производ, ојачана позиција Републике Српске у преговорима у оквиру БиХ, у вези са придруживањем ЕУ и да се Република Српска јасно дефинисала у погледу НАТО-а.

Додик је, сумирајући 2017. годину, за Блиц навео да Српска није била у пат позицији ни институционално нити у било ком погледу, јер је НСРС радила без обзира на заузимање столова од опозиције, пиштаљки, напуштања, па остајања у сали, када је била прича о референдуму, јер су за то преузели обавезу према странцима.

Додик је рекао да ће СНСД имати кандидате за предсједника Републике Српске и члана Предсједништва БиХ и нагласио да ће, ако се буде кандидидовао за члана Предсједништва, побиједити било којег противкандидата опозиције.

"Обезбиједићу фронт који ће отићи у заједничке институције"

Предсједник Српске је изјавио да ће на изборима 2018. године обезбиједити широки фронт који ће добити 70 одсто гласова и тај фронт ће отићи у заједничке институције, формирати власт у Српској, бити јединствен и бити ударна песница српског народа и Републике Српске.

Додик, који је и лидер СНСД-а, поновио је да има времена за причу о томе за коју функцију ће се кандидовати на предстојећим општим изборима, да има разних варијанти, али да у партији и коалицији још нису причали о томе.

Он је навео да не размишља о противкандидатима, јер анкете говоре да им неће помоћи ни муслимански гласови из иностранства.

- Пошто је Мирко Шаровић најбољи српски муслиман у БиХ, вјероватно рачуна на сценарио какав је био са Младеном Иванићем, који је прошли пут као кандидат за српског члана Предсједништва БиХ покупио 38.000 гласова и тако побиједио Жељку Цвијановић, која је од њега имала 20.000 више српских гласова. Наше калкулације говоре да им неће помоћи ни 100.000 муслиманских гласова - рекао је Додик за Еуроблиц.

На питање да ли ће СНСД препустити ДНС-у једну од функција, Додик је одговорио да СНСД, према разним анкетама, сада има подршку између 41 и 47 одсто.

- Сви остали заједно су ту негдје као ми. То ствара и одговорност, а она мора да иде ка томе да СНСД има кандидате. Разговараћемо, али СНСД ће имати кандидата за предсједника Српске и члана Предсједништва - напоменуо је Додик.

На питање да ли ће послије избора пристати на сарадњу са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем у Сарајеву, Додик је рекао да ће СНСД представљати Српску на нивоу БиХ.

- Ако идете чврсто и увјерено у политички став, шта вас брига ко је са друге стране. Бошњачки народ ће изабрати а не ја. Ми нисмо ни у каквом савезу са СДА, као што је СДС преко "народњачке приче". Ми смо одговорни само овом народу. Немам проблем ни да им устане рахметли Алија Изетбеговић и да се тамо постави - рекао је Додик и додао да никога у Федерацији БиХ не фаворизује.

Додик сматра да није рјешење то што се Савез за промјене у својој политици довија од тачке до тачке са жељом да у заједничке институције укрца што више својих.

- Они сада уводе систем неке надређености заједничких инситуција које никада нису биле надређене ентитетима. Највећа побједа СНСД-а је што је Жељка Цвијановић излобирала механизам координације, гдје без писмене сагласности надлежног органа Српске, нико не може да представља Републику у институцијама БиХ - рекао је Додик.

Додик је на питање колико по националне интересе Српске лоше што је опозиција одустала од "помирења", Додик је одговорио како се од почетка видјело да је то неко фингирање, јер су тражили разговоре и онда истог дана дали услов да се потпише споразум до одржавања прве наредне сједнице Народне скупштине.

Он је навео да се видјело да то није било искрено, нити прилагођено реалним могућностима, али сматра битним да друштво у Српској није подијељено, те да Српска није у пат позицији.

Он је рекао да је опозициони документ прочитао једном и да га је одбацио, јер је подразумијевао наметање паралелног система власти, малтене формирање заједничких радних група које ће умјесто Владе Српске предлагати законе.

- Гдје то има? Сматрали смо да треба да се врате у Народну скупштину и да се подигне њен дигнитет. Не мислим да је Скупштина изгубила дигнитет, али јесте опозиција радећи у њој. Потпуно су занемарили процесе одговорности везано за заједничке институције и то је недопустиво - истакао је Додик.

Он је навео да је његов приједлог био дефинисање наступа у институцијама БиХ, али то више није тема.

- Нисам одустао од даљих разговора /са опозицијом/, када год хоће можемо разговарати - рекао је Додик, те напоменуо да у Српској постоји манифестована већина, што се мора поштовати.

Предсједник Српске је поновио да неће бити "Дејтона два", јер је констелација међународних односа битно промијењена, те је оцијенио да је илузија да БиХ може бити састављена завртањем руку Србима и међународном интервенцијом, о чему мисли "залуђени бошњачки политички круг у Сарајеву".

На питање да ли ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук бити на обиљежавању Дана Републике 9. јануара, Додик је рекао да о томе није донио никакву одлуку, те да он не одлучује о употреби јединице Оружаних снага БиХ.

Додик је поновио да не жели понижења као прошле године, те је позвао Иванића да доведе јединицу и учествује у дефилеу, а не да их ставе да стоје у неком ћумезу.

- Ако Иванић може довести јединицу која ће са нашом полицијом дефиловати улицама Бањалуке - пристајем и аплаудираћу. Али да некога мољакам или да неко доведе јединицу да је построји само себи у част, а не у част Српске, ја то понижење Републике не дозвољавам. Ми правимо почасну јединицу која ће бити постројена у част Републике, а не у част Додика, као што се та јединица постројава у част Иванића - рекао је Додик.

Када је ријеч о провођењу петиције у Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да је то озбиљна тема и да то нико неће избјећи.

- Ми смо то лоцирали за мало касније. Ако уђемо у позицију да будемо власт на нивоу БиХ, а вјерујем да хоћемо, неће бити ниједне теме у БиХ док се не ријеши питање рада Суда и Тужилаштва. Ако нећете да рјешавате, стајаћемо онда на свим темама и то им је јасна порука - нагласио је Додик.

О томе како Србија дугорочно види положај Републике Српске унутар БиХ, Додик каже да Србија као чланица УН види положај Српске у БиХ у оквиру Дејтонског споразума и поштовања договора унутар БиХ.

Додик је изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу и ранијој гарнитури који су тај провлачили, али је истакао да се то сада осјећа снажније, јер су "додате двије веома важне димнезије од Вучића".

- Прво, Србија поштује међународни споразум, а воли Српску, а друго, Вучић је јасно истакао да више никада нико Србе неће чистити као што их је очистио у "Олуји". Што се тиче Српске, наравно када би овдје било народне одлуке и да није странаца, зна се какав би био однос према томе. Ми бисмо били у некој другој државној организацији, не би било наметнуте БиХ - рекао је Додик.

Он је нагласио да ће граница на Дрини између Српске и Србије увијек ту остати, али да може да буде само пука административна линија.

- У апстрактном смислу, када бисмо сада успјели да направимо независну Републику Српску, ми бисмо направили неки однос са Србијом, али Српска себе не би укидала - објаснио је Додик.

Када је ријеч о декларацији о опстанку Срба, Додик је рекао да је готов формални документ који ће се звати анекс споразума о специјалним и паралелним везама Српске и Србије.

- Половином фебруара наредне године је Сретење и Дан државности Србије. Неколико дана прије тога би парламенти Српске и Србије усвојили декларацију, а на Сретење би то промовисали - рекао је Додик.

Извор: РТРС/СРНА