latinica  ћирилица
31/12/2017 |  09:18 | Аутор: РТРС

"Хрватска полиција прекршила словеначку сувереност"

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец изјавио је да је хрватска полиција, пратећи рибаре у Савудријског вали, прекршила словеначку сувереност у водама Пиранског залива које је арбитражни суд додијелио Словенији, те најавио новчане казне против рибара.
Карл Ерјавец - Фото: AFP
Карл ЕрјавецФото: AFP

Ерјавец је оцијенио недопустивим да страни државни орган без дозволе проводи одређене активности у словеначком мору.

Хрватска полиција јуче је пратила рибаре из Савудрије због најаве Љубљане да ће их кажњавати кад уђу у подручје које су арбитри пресудили у корист Словеније.

Ерјавец је рекао да Словенија такве случајеве биљежи и да се припрема за вјероватну тужбу против Хрватске пред судом ЕУ и тиме ће покушати доказати да Хрватска не поштује европско и међународно право ни пресуду арбитраже, преносе хрватски медији.

- За тужбу имамо већ доста материјала - нагласио је Ерјавец.

Према његовим ријечима, словеначке службе у заливу примијениле су предвиђени поступак над рибарима, па ће на основу прикупљених информација тај поступак продужити и провести до краја изрицањем и наплатом предвиђених новчаних казни.

- Ако хрватски рибари сами не подмире казне на основу издатог рјешења, онда ће им словеначки органи наплатити при уласку у Словенију - најавио је Ерјавец.

Он је поновио да Словенија неће дати пристанак на улазак Хрватске у Шенгенски простор нити у Организацију за економски развој и сарадњу ако званични Загреб не призна и не примијени арбитражну пресуду.

Словеначке власти јуче су почеле примјену разграничења у Пиранској вали према пресуди коју је прије шест мјесеци објавио арбитражни суд, а Хрватска не признаје и Словенији нуди билатералне преговоре о разграничењу.

Извор: СРНА