latinica  ћирилица
31/12/2017 |  11:20 | Аутор: РТРС

Брнабић: ЕУ је стратешки правац, али не по цијену свега

Пут ка ЕУ, преко признања самопроглашеног Косова и санкција Русији, потпуно је искључен за Србију, јер ЕУ јесте стратешки правац Београда, али не по цијену свега, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

Брнабићева је рекла да би санкцијама Русији и признањем независности Косова пут до Брисела ишао много лакше и брже, али то није пут који је у интересу Србије и тај пут за Србију је у потпуности искључен.

Она је у интервјуу за београдску Политику објаснила да пут реформи са владавином права, ефикасније судство, борба против корупције, ефикасна и транспарентна државна управа, предвидиво пословно окружење, представља пут који Србију води у ЕУ и у интересу је Србије.

- Ни ЕУ, као породица европских земаља, нема исти став ни по овим питањима, па не морамо ни ми да дијелимо исти став са свим земљама - рекла је Брнабићева.

Она је најавила да ће Влада да се изјасни о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији највјероватније крајем првог квартала сљедеће године када буде готова интерна дискусија.

- Видим да се људи осјећају слободно да изнесу своје приједлоге и то је дијалог у интересу Србије. Ми пажљиво слушамо и као Влада рећи ћемо предсједнику Александру Вучићу шта мислимо и у ком правцу рјешење треба да иде - навела је Брнабићева.

Она је поновила да преамбула Устава Србије, у којој се говори о Косову и Метохији, апсолутно није предмет уставне реформе.

- У овом тренутку разговарамо само о измјенама у вези са правосуђем, његовој независности и ефикасности. То је поглавље 23 у преговорима за приступање ЕУ. Важно је да имамо правосуђе које је у потпуности одговорно. Када будемо спремни за улазак у ЕУ мораћемо да отворимо и питање Устава - рекла је Брнабићева.

Извор: СРНА