latinica  ћирилица
31/12/2017 |  15:25 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Културну 2017. годину у Српској обиљежило низ међународних успјеха (ВИДЕО)

Културну 2017. годину у Републици Српској обиљежило је низ међународних успјеха. У години коју испраћамо, културни радници и умјетници из Републике Српске остварили су запажене наступе на свјетским позорницама. Фестивалске манифестације угостиле су бројне угледне госте промовишући стваралаштво умјетника из Српске.
Камерни хор Бањалучанке - Фото: РТРС
Камерни хор БањалучанкеФото: РТРС

Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је златну медаљу у категорији традиционалне музике на Интернационалном хорском такмичењу које је одржано ове године у грчком граду Каламата. Бијељинска "Србадија" ове године потврдила је високе умјетничке домете - злато у категорији духовне музике и злато у категорији фолклор, на Шестом међународном такмичењу хорова "Канта ал мар" одржаном у Калељи у Шпанији. 

Културни центар Бански двор , у новембру и децембру, организацијом 24 репрезентативна културна догађаја обиљежио је 85 година постојања Банског двора. У оквиру овог програма афирмисана је домаћа умјетничка продукција, а публика је могла да ужива и у наступима свјетски признатих умјетника.

Народно позориште Републике Српске организовало је јубиларни, 20. Театар фест "Петар Кочић". Уз пратећи програм, изведено је осам представа угледних позоришних кућа из региона. Под мотом "Глас тишине" фокус је био усмјерен на савремене друштвене тенденције. 

Дјечије позориште Републике Српске наступило је на чувеном Кука арт фестивалу у Санкт Петербургу. На позив Агенције за позоришну умјетност Народне републике Кине током новембра у кинеској метрополи Донгуан поставило је изложбу из фундуса Музеја позоришних лутака. 

Музеј Републике Српске ове је године реализовао је преко 20 манифестација. Одржана је 12. Европска ноћ музеја , а отворене су и изложбе "Племенито" и "Опсада Лењинграда" у фотографијама током 900 дана њемачке опсаде у Другом свјетском рату. 

Изложбама "Спаваћа соба мојих родитеља" умјетника Младена Миљановића, "Теме и идеје модерног" и "Монализа и Супермен" Музеј савремен умјетности Републике Српске представио се бањалучкој јавности. Радом "Универзитет катастрофе" у организацији Музеја савремене умјетности Српске, Раденко Милак представио се на 57. Венецианском бијеналу. Једини у региону угостили смо умјетника Грејсона Перија и његову поставку "Таштина малих разлика". 

Представа "Млијеко", Бањалучког студентског позоришта, редитељски подухват Слободана Перишића крунисан је "Сребрним витезом", на фестивалу "Златни витез" у Москви, док су златне плакете за глумачка достигнућа отишле у руке глумици Јелени Трепетовој Костић и Александру Ристановићу. 

Градско позориште "Јазавац" ове године уприличило је четири премијере, а њихов рад у региону крунисан је са чак седам награда. 

Премијером представе "Пита ли ико како је мени" отворен је Девети међународни фестивал младог глумца "Заплет 2017" који је трајао од 20. до 26. октобра.