latinica  ћирилица
31/12/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Столтенберг: Није било захтјева Подгорице за НАТО базом

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да није било захтјева црногорских власти за успостављање било какве НАТО базе у Црној Гори. Поздравио је одлуку Подгорице да до 2024. године крене са издвајањима два посто БДП-а за одбрану и сигурност.

Војне базе су искључиво ствар националне надлежности, рекао је Јенс Столтенберг у интервјуу за подгоричке Дневне новине.

Столтенберг је навео да је НАТО савез демократија, основан са једним циљем – да земље чланице стоје једна уз другу и међусобно се бране и "увјерен је да ће чланство у НАТО-у помоћи Црној Гори у учвршћивању сигурности и стабилности у региону".

"Приступање Црне Горе у НАТО је важан корак, али то није крај пута. Црна Гора посвећено наставаља да ради на борби против организованог криминала и корупције", навео је генерални секретар Алијансе.

Столтенберг је рекао да је НАТО Црној Гори, која је у јуну званично постала 29. чланица Алијансе, захвалио на конкретним и важним доприносима и поздравио одлуку Подгорице да до 2024. године крене са издвајањима два посто БДП-а за одбрану и сигурност.

Сматра да је западни Балкан стратешки важна регија за НАТО и због тога је, како је рекао, Алијанса и даље у потпуности ангажована на том подручју.

Нагласио је и да је сарадња са Европском унијом кључна за рјешавање сигурносних изазова 21. вијека, посебно на западном Балкану.

На питање да ли очекује ново мијешање Русије у изборе у Црној Гори, Столтенберг је подсјетио да свака нација има право да одлучи о својој о будућности и да бира политичке и сигурносне аранжмане са другим народима и организацијама, без мијешања било које треће стране.

Извор: РТС, Танјуг