latinica  ћирилица
31/12/2017 |  18:47 ⇒ 01/01/2018 | 16:25 | Аутор: РТРС

Најуспјешнија постолимпијска година у историји српског спорта (ВИДЕО)

2017. година је најуспјешнија постолимпијска година у историји српског спорта. Бројне медаље и успјеси на европским и свјетским шампионатима, представљају резултат за понос.
Одбојкашка репрезентација Србије  (Фото:Odbojkaški savez Srbije) -
Одбојкашка репрезентација Србије (Фото:Odbojkaški savez Srbije)

Одбојкашице Србије други пут у историји постале се европске шампионке. Предвођене Билећанком, Тијаном Бошковић, побиједиле су све противнице на првенатву у Азербејџану, а у финалу су биле боље од Холандије са 3-1 у сетовима. 

Одбојкаши Србије освојили су бронзу на првенству Европе у Пољској. У полуфиналу су изгубили од Њемачке, иако су водили са 2:0 у сетовима, док су у мечу за треће мјесто добили Белгију. То је 11. одличје Србије на Европским шампионатима. 

Кошаркаши Србије направили су чудо на првенству Европе у Истанбулу. Иако селектор Александар Ђорђевић није могао да рачуна на чак 8 играча, а током такмичења повриједила су се још двојица, стиглу су до финала, гдје су изгубили од Словеније.

Ватерполисти Србије, наставили су низ освајања медаља. Били су бронзани на првенству свијета у Будимпешти. У сусрету за треће мјесто савладана је Грчка. Остала је блага горчина, јер су “делфини прекинули низ од 10 великих такмичења на којима су освајала златну медаљу.

А послије дужег времена, обрадовала нас је и фудбалска репрезентација. „Орлови“ су изборили пласман на Свјетско првенство у Русију наредне године, прво велико такмичење од 2010. године. Ривали у групи биће им Костарика, Швајцарска и Бразил. Србију ће у Русији са клупе предводити Младен Крстајић, који је наслиједио Славољуба Муслина.

На ово треба додати и велики успјех фудбалера Црвене звезде и Партизана на европској сцени. "Вјечити ривали" презимиће у Европи, у 1/16 финала Лиге Европе. Звезда ће за противника имати московски ЦСКА, а Партизан чешку Викторију Плзењ.

Сјајни резултати остварени су у борилачким спортовима. Џудиста из Источног Срајева, Немања Мајдов, постао је свјетски шампион у Будимпшети на фантастичан начин. Само у једном дану побиједио је седам противника на путу до златне медаље, прве послије 37 година за српски џудо. Александар Кукољ, је у априлу, постао Европски шампион.

Рвач Виктор Немеш, постао је свјетски првак у Паризу у катогорији до 75 килограма, док се Кристијан Фрис окитио златом на Европском првенству у Новом Саду у категорији до 59 килограма.

Милица Мандић и Вања Станковић постале су првакиње свијета у теквондоу у Јужној Кореји.

Ивана Шпановић је у марту постала европска дворанска шампионка у Београду, прескочивши 7 метара 24 центиметра, што је трећи резултат свих времена. Нажалост, Ивана није освојила одличје на шампионату свијета у Лондону. Због броја који се откачио и оставио једва видљив траг у пијеску, завршила је као четврта, иако је имала скок за медаљу. Шпановићева је ипак одбранила злато у "дијамантској лиги".

Треба издовјити и пливача Себастијана Саба који је освојио бронзану медаљу на првенству Европе у малим базенима у Копенхагену, те одличне резултате кајакаша, веслача и такмичара у стрељаштву.

И за крај споменимо Новака Ђоковића, који је пропустио пола тениске сезоне, због повреде лакта. Од њега очекујемо да буде онај прави наредне године.