latinica  ћирилица
31/12/2017 |  20:16 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Сазнајте колико калорија има у пићима

Ако сте на дијети, или не желите да кукате на вишак килограма које сте набацили током празника, на вријеме размишљајте о томе шта ћете да једете, али и да пијете. Ево колико калорија има у ком пићу...
Пиће - Фото: nezavisne novine
ПићеФото: nezavisne novine

Ако наздрављање у новогодишњој ноћи почнете неким жестоким пићем, унијећете од 150 до 200 калорија.

Уколико је жестоко ваш избор, држите се вотке - двије чашице (толико ћеш вјероватно попити као аперитив) имају 165 калорија.

Уз лагано предјело се углавном слаже бијело вино. Једна стандардна чаша има 160 калорија, а ако уз главно јело пређете на црно вино унијећете нешто више калорија, али и даље мање него ако пређете на пиво. Једна кригла има 180 калорија.

Вечера је готова, стижу слаткиши. Прво се нећкате, затим узимате два, три колачића да вас жеља мине, јер не желите да у себе уносите празне калорије, али се препуштате коктелима. Каква грешка! "Пиња колада", на примјер, има чак 280 калорија. И већина осталих коктела нису ништа мање "лакши", чак ни они са насјецканим воћем. Углавном се праве са ликерима који су пуни шећера, па тако неки коктели имају чак и 400 калорија!

Ако сте умјесто колача који је направљен од чоколаде и воћа, узели лименку кока-коле, уопште нисте умањили количину калорија коју сте унијели. Једна лименка садржи 135 калорија, исто колико и чоколадни мафин са шумским воћем.

Сат куца поноћ, пампур из боце шампањца лети у ваздух, ви сте већ припремили чашу. Ако више волите колаче него ово пјенушаво пиће, одложите чашу и узмите парче чоколадне торте, тако ћете унијети исто калорија колико и да сте 2018. дочекали испијајући шампањац - око 200.

Када журка почне да "попушта" и сентиши споје оне који се "мјеркају" од почетка, вријеме је за кафу. Обична црна је најбоља - нема калорија, али ако јој додате мало млијека, заправо сте јој додали од 50 до 80 калорија. Ако има ко да вам направи капућино или моку, почастиће те са 91 односно 148 калоријом.

Мада... чак и ако строго водите рачуна о линији, можда би боље било да се потпуно опустите и у новогодишњој ноћи не бројите калорије, нити мислите на килограме? Година пред нама је дуга, имаћете кад да потрошите то што сте себи дозволили током једне ноћи уживања.

Извор: Независне, Мондо