latinica  ћирилица
01/01/2018 |  09:30 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Фантастични ватромети у Лондону и Сиднеју, спектакли у Дубаију и Берлину (ВИДЕО)

Грађани широм свијета дочекали су Нову годину уз ватромет и славље, али уз посебне мјере опреза.
Ватромет у Лондону - Фото: PA
Ватромет у ЛондонуФото: PA

У 2018. годину први су ушли становници острва Самоа и Кирибати. Први јануар ће последњи дочекати у Америчкој Самои и на острву Нијуе јер ће тамо 2018. година по средњоевропском времену стићи данас у 11 часова.

Нова година стигла је и у Аустралију. Више од милион људи дочекало је Нову годину у Сиднеју, а ватромет је, већ према традицији, био спектакуларан.

Грађани Новог Зеланда упловили су у 2018. фантастичним ватрометом, испаљеним са 328 метара високог Скај тауера у Окланду.

Спектакуларним ватрометом дочекана је 2018. година у Лондону и Единбургу.

Уз повећане мјере безбједности у Бечу је, око 700.000људи, под ведрим небом дочекало нову 2018. годину, дуж "28. Новогодишње стазе". Весело уз ватромет било је и у осталим европским метрополама.

Скоро два милиона људи у Њујорку дочекало је Нову годину на Тајмс скверу уз стихове посвећене свом граду и величанствени ватромет.  

Из руског Министарства за ванредне ситуације саопштено је да није забиљежен ниједан већи инцидент на цијелој територији Русије, преноси Си-Ен-Ен.

У Риму је папа Фрањо служио традиционалну новогодишњу службу у Цркви Светог Петра.

Из полиције у Лондону саопштено је да су британске власти појачале мјере безбједности у пријестоници Велике Британије, гдје су распоређене додатне безбједносне снаге, као дио мјера које су донесене након трагичних инцидената који су се десили у том граду током 2017. године.

У Берлину је, осим повећаних мјера безбједности, формирана и специјална "безбједносна зона" за жене које се осјећају угрожено, а додатне мјере су спроведене и у Келну, као и многим градовима широм Њемачке.

Француски министар унутрашњих послова Жерар Коломб изјавио је да су француске власти на Јелисејским пољима у Паризу ангажовале 1.850 полицајаца, како би удвостручиле мјере безбједности.