latinica  ћирилица
02/01/2018 |  08:50 | Аутор: РТРС

Паметна четкица за зубе детектује срчане проблем

Шпански научници раде на развоју паметне четкице за зубе која ће бити у стању да детектује ране знаке одређених здравствених проблема и да спријечи преурањену смрт од срчаних болести, пишу британски медији.
Паста за зубе (Фото: Thinkstock) -
Паста за зубе (Фото: Thinkstock)

Они су развили паметну четкицу за зубе која прикупља податке из пљувачке и прецизно детектује промјене у организму које упућују на потенцијално затајење срца (срчану инсуфицијенцију).

"Уз информације о броју откуцаја срца, крвном притиску и уз биолошке узорке из пљувачке биће могуће спријечити развој опасних болести и пацијентима помоћи да воде рачуна о свом здрављу. На овом пројекту сарађујем са једном од водећих технолошких компанија. Засад је уређај технички и дизајнерски довршен, али држимо га у тајности док све појединости не буду савршене", рекао је за Тајмс кардиолог Алваро Марко дел Кастиљо.

Шпански љекар и његове колеге вјерују да ће, ако њихов изум заживи, коришћење такве четкице постати рутинска метода захваљујући којој ће свакодневно моћи да се добијају важне информације о здравственом стању појединца.

У Великој Британији годишње од срчаног удара страда око 200.000 људи, а од његових посљедица умре 70.000.

Знакови да је ријеч о могућем срчаном удару су осјећај мучнине, хладан зној и ошамућеност. Код мушкараца је најчешћи знак упозорења бол у предјелу грудног коша, док жене чешће имају симптоме кратког даха, мучнине и болне вилице.

За вријеме срчаног удара крвни угрушак блокира проток крви кроз коронарне артерије или крвне судове, које хране крвљу срчани мишић, при чему се у пљувачки повећава ниво натријума. Мјерење његовог нивоа уз помоћ паметне четкице за зубе омогућило би љекарима да на вријеме дијагностификују проблем и покушају да спријече посљедице, тврде научници.

Истовремено се спроводе тестирања која би паметној четкици омогућила праћење крвног притиска и нивоа кисеоника у крви.

Исти тим научника помогао је Дел Кастиљу у изради "паметне мајице", која прати виталне знакове код пацијената.

Извор: Агенције