latinica  ћирилица
02/01/2018 |  15:05 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Злоупотреба хуманитарних акција - појединци на туђој муци зарађују новац (ВИДЕО)

Многе хуманитарне акције доказ су да грађани Српске имају слуха за угрожене категорије становништва, болесну дјецу и оне којима је помоћ неопходна. На жалост, постоји и мрачна страна ове приче, а она се одражава у злоупотреби хуманитарног активизма, јер су неријетко на улицама појединци који на туђој муци зарађују новац.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Посљедњи овакав случај догодио се у Приједору - непозната лица прикупљала су добровољне прилоге за наводну помоћ дјеци ометеној у развоју.

Пролазници на улицама често су мета појединаца који неовлашћено прикупљају добровољне прилоге за угрожене категорије становништва. Тако је претходних дана, како тврде радници Јавне установе центар ,,Сунце'', у име њихове установе, непозната дјевојка на улици прикупљала добровољне прилоге.

"У разговору са супругом, дошаа сам до информације да на Уријама нека дјевојка продаје неке сличице у име подршке дјеци са посебним потребама", рекао је наставник практичне наставе ЈУ центар "Сунце" Приједор Драган Бабић.

"Све оне који желе да помогну нашој установи да то ураде директно са директним контактом, конкретно са мном или са неким из наше установе", поручила је директорка ЈУ центра "Сунце" Приједор Слађана Радаковић.

Приједорчани су свјесни чињенице да је на улицама много оних који злоупотребљавају овакве акције у циљу личних интереса.

У овој години кажњено је 11 лица која су на подручју града неовлашћено прикупљали добровољне прилоге. А како би грађани знали да у питању није превара требало би да обрате пажњу на особе које прикупљају новац.

"С обзиром да свако лице у колико врши продају тих честитки или беџева у име неког удружења морају да имају уговор о раду или уговор о волонтерском раду", нагласила је портпаролка Полицијске управе Приједор Звездана Алендаревић.

Како бисмо помогли да потребна помоћ стигне у праве руке неопходно је пријавити сваки сумњив случај прикупљања добровољних прилога. Казне за незаконито прикупљање добровољних прилога су до 800 марака.