latinica  ћирилица
03/01/2018 |  09:08 ⇒ 10:46 | Аутор: РТРС

Аврамовић: При крају радови на Декларацији о очувању српског народа

Члан тима који ради на тексту декларације Србије и Републике Српске о очувању српског народа, Сима Аврамовић, изјавио је да је нацрт документа при самом крају, али да је остало да се дотјерају неке финесе.
Додик и Вучић - прес - Фото: РТРС
Додик и Вучић - пресФото: РТРС

Аврамовић, који је декан Правног факултета у Београду, наводи да ће се документ популарно звати декларацијом, која значи прокламацију или нешто што се жели, те да ће имати више правни, него политички карактер.

"Он ће имати и међународно утемељење, јер се наслања на Споразум о специјалним везама који је у складу са Дејтонским мировним споразумом", рекао је Аврамовић за "Вечерње новости".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да декларација, /чије је представљање најављено за Дан државности Србије - 15. фебруар/, неће бити уперена ни против кога, нити ће бити на било чију штету већ да је идеја да се побољша незавидан положај Срба, прије свега, у земљама бивше Југославије.

Декларација, како је најављено, треба да обухвати право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и његовање српске културе, право на изучавање српске историје и његовање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског насљеђа и право на информисање на српском језику.

Извор: СРНА