latinica  ћирилица
03/01/2018 |  09:49 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Српска и Србија одговорне за судбину српског народа

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да ће декларацију о очувању српског народа, када званично буде представљена, негативно протумачити Сарајево, Приштина, Загреб.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Додао је да то не треба да буде препрека Србима да систематски раде у прилог својих интереса.Он је оцијенио да ће они увијек тумачити негативно све што Србија и Република Српска ураде, па и када би донијели декларацију о екологији, тумачили би то као српски великодржавни пројекат.

"Дакле, све што урадимо они тумаче злонамерно, а то не треба да нам буде препрека да систематски радимо у прилог својих интереса. Наш је задатак да радимо за себе, а не да се обазиремо на туђе лоше мисли", рекао је Анђелковић за "Спутњик".

Он је појаснио да је тај документ допуна постојећег споразума из 2006. године.

"Анекс полази од тога да су Српска и Србија две српске државе и да су заједнички одговорне за судбину српског народа, како оног дела који живи у Српској и Србији, тако и генерално српског народа у региону и дијаспори. Циљ анекса је да се напори усредсреде на заштиту српског језика, ћириличног писма, српског културног простора, али и националних права Срба у државама где су она угрожена", рекао је Анђелковић.

Он је истакао да Србија и Српска и без тог документа имају много простора за сарадњу и да функционална веза између Бањалуке и Београд постоји, као и чврсто опредјељење грађана у Српској да је очувају, што је све гарант опстанка Српске.

Извор: СРНА