latinica  ћирилица
03/01/2018 |  09:56 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

Владика Григорије: Прослава 800 година Епархије захумско - херцеговачке (ФОТО)

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је да ће наредне двије године бити у знаку великог јубилеја - 800 година Епархије, чиме може да се похвали мало која династија у свијету.
Владика Григорије - Фото: СРНА
Владика ГригоријеФото: СРНА

Позвао је све људе добре воље да помогну да се земља која је имала 70 епископа на трону представи са свим својим љепотама и благодаћу. Владика Григорије је истакао да су српски преци у том периоду умирали, одрицали се, стицали и градили да би генерације послије њих могле да живе и имају достојанство.

"Желим да у нередне двије-три године сваки тренутак свог живота посветим овој нашој обнови и представљању Херцеговине свијету као земље која траје 800 година, као ријеке која непрестано тече, као планине коју нико не може да сруши, као стијене коју нико не може да разбије", рекао је владика захумско-херцеговачки и приморски.

Епископ Григорије је синоћ у Требињу на обиљежавању своје и крсне славе Епархије - Светог Игњатија Богоносца рекао да је жеља да се представе све вриједности српског народа, да се подсјети на његове цареве, краљеве, кнежеве, владике, те додао да ће се о томе писати монографије, енциклопедија, лексикони, али и снимати документарни филмови.

"Освештаћемо цркву у Фочи, Гацку, Билећи, у Требињу - саборне цркве које се обнављају и граде годинама, а врхунац свега биће освећење наше цркве у Мостару. Ако да Бог да у том граду обновимо Саборну цркву и школу и то ће бити обнова живота у Херцеговини и најдубља рана која ће добити свој прави лијек и мелем", додао је владика захумско-херцеговачки и приморски.

Он је напоменуо да мостарски парох Радивоје Круљ "сваким даном чини чуда да би се тамо обнављали".

"Довољно је отићи у Мостар и видјети наша здања, наше манастире, куће наших старих племићких трговачких породица, али и у Дубровник и видјети коју су снагу имали тамошњи људи да у сред Старог града подигну велелепну цркву и око ње неколико палача", додао је епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Владика Григорије је рекао да је у Требињу довољно погледати само Саборну цркву, али и 30 цркава око ње и седам манастира, које датирају од четвртог до 14 вијека.

Он је истакао да се све започето и планирано не може реализовати без Републике Српске, предсједника Републике Милорада Додика, Владе Српске, додајући да највећу помоћ очекује од људи који живе у земљи Светог Саве.

"Желио бих да током ове три године заборавимо на све наше несугласице и да градећи и радећи саберемо себе и да се принесемо живом Богу, нашим прецима, да оставимо нешто нашим потомцима. Ова земља не трпи таму, тражи свјетлост. Онај који ходи по тами, он је сам себе осудио, а онај који прихвати свјетлост, сам себе је наградио", поручио је владика Григорије.

Он је додао да народ Херцеговине има такав потенцијал и духовни ген који треба чувати као највећу драгоцјеност.

"Сигуран сам да сам током 25 година свештеничке службе безброј пута погријешио, али једино у што никада нисам сумњао је да волим ове људе и ову земљу, зато сам овдје као млад човјек осјетио топлину сунца, али још више топлину људских душа", истакао је владика Григорије.

Обиљежавању крсне славе присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, епископ далматински Никодин, те бројни представници привредног, политичког, културног и вјерског живота Херцеговине.

Извор: СРНА