latinica  ћирилица
03/01/2018 |  10:31 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Вулин: Неће бити "Дејтона 2", ни "Дејтона 3"!

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да нема никакве потребе да се мијења Дејтонски споразум и да се не треба играти са тако озбиљним стварима.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

"Нема `Дејтона два`, нема `Дејтона три`. Има само Дејтон који је потписан. Дејтон на основу кога функционише БиХ. Дејтон на основу кога постоји Република Српска са јасно одређеним надлежностима, а Србија је гарант тог споразума", наглашава Вулин.

Он наводи став Србије да промјена Дејтона не би побољшала живот у БиХ и понавља да је за Београд прихватљиво све што се договоре три народа и два ентитета.

"Без тога, било ко са стране не би смео ни да покуша да намеће `Дејтон два` или било који други Дејтон. А, ако би се то покушало, наићи ће, сигуран сам, на отпор свих народа и ентитета, па и Србије/ као земље гаранта Дејтонског споразума", наглашава Вулин и поручује:

"Немојте се играти са тако озбиљним стварима. Мир у БиХ за нас је од највишег значаја и учинићемо све да се сачува".

Говорећи о сарадњи у области намјенске индустрије Србије са Републиком Српском, Вулин наводи да се ради на томе, конкретно сарађује и да је Србија веома заинтересована за капацитете одбрамбене индустрије Српске. Он напомиње да је недавно имао задовољство да обавијести предсједника Српске Милорада Додика и премијера Жељку Цвијановић о потписивању уговора вриједног више од 2,35 милиона евра за ремонт мотора специјалне намјене из Србије у Ваздухопловном заводу "Орао" у Српској и још око 588.00 евра у Фабрици специјалних мотора Пале.

"Сматрамо да ту имамо и добре људе и капацитете. Потребна је свака помоћ да се након деценија занемаривања и пљачкашких приватизација и свега што је погодило овај регион све то стави поново у погон и функцију", истиче Вулин и појашњава:

"На конкретним примерима смо у стању да обезбедимо конкретне послове, зараду и све оно што је нама битно. Ово је и начин да кажемо колико нам је стало до Републике Српске и када кажемо да смо спремни да помогнемо Српску на сваки начин - ево, ово је један од тих начина".

Када је ријеч о злочинима над Србима у БиХ које су починили држављани Србије из Рашке/Санџака бошњачке националности, Вулин је рекао да се Србија бавила свима за које има таква сазнања, без обзира на њихову националност и гдје су злочини почињени.

"То је питање за Министарство правде, али начелно кажем - ко год да је починио било какав злочин, може да рачуна да ће га правда стићи када је Србија у питању", закључио је Вулин.

Извор: СРНА