latinica  ћирилица
03/01/2018 |  14:24 ⇒ 14:33 | Аутор: РТРС

Кошарац: Федерација не спроводи одлуке суда у Стразбуру

Кључни проблем и узрок застоја у спровођењу одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ" треба тражити у Федерацији БиХ /ФБиХ/, то јест у односу политичких субјеката у том ентитету, изјавио је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"У једном периоду је спровођење одлуке Суда за људска права у Стразбуру у предмету `Сејдић и Финци против БиХ` била приоритет домаћим политичарима. Очигледно да је неки нови приступ Европске уније поставио спровођење ове одлуке у неки други оквир", рекао је Кошарац новинарима у Источном Сарајеву.

Он је напоменуо да су институције Републике Српске свој дио посла давно завршиле, као и да за Српску сама имплементација те одлуке Суда у Стразбуру није била упитна.

Кад је ријеч о доношењу буџета у БиХ, што је један од услова за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/, Кошарац је рекао да не може да прогнозира да ли ће током прве половине јануара бити усвојени буџети у институцијама БиХ.

"Чињеница је да су институције Републике Српске у складу са календаром и потребама урадиле свој дио посла и усвојиле буџет, што је веома важно за функционисање и економску стабилност. Видјећемо каква ће бити ситуација у Парламенту ФБиХ и на нивоу заједничких институција", додао је Кошарац.

Кошарац истиче да се не могу преузимати обавезе у Бриселу, а да се истовремено оне на домаћем терену не имплементирају, што је посебно видљиво када је ријеч о власти на нивоу заједничких институција.

Савјет Европе током јануара разматра о ситуацију у БиХ и могуће је да буду уведене и санкције јер није испоштовано обећање из 2013. године да ће бити спроведена одлука Суда у Стразбуру у предмету `Сејдић и Финци`.

Извор: СРНА