latinica  ћирилица
03/01/2018 |  16:07 ⇒ 19:21 | Аутор: РТРС

Градишка: Новим мјерама до пронаталитетне политике (ВИДЕО)

Посљедњи попис становника показује да је у већини локалних заједница мање становника у односу на претходни попис.
Градишка: Прва беба - Фото: РТРС
Градишка: Прва бебаФото: РТРС

У општини Србац је за десет процената мање становништва него 1991. године, а у општини Градишка десвет процената. Из општине Градишка најављују нове мјере у оквиру пронаталитетне политике.

Први пород у 2018. години у породилишту Болнице Градишка обављен је 1. јануара, у десет часова.

Анђела Њежић из Пријебљега код Српца, царским резом родила је дјевојчицу Хелену. Мајку и бебу посјетио је начелник општине Градишка.

Њежићева каже да се добро осјећа и посјета јој је врло значајна.

- Поласкана сам. Обављен је царски рез и мислим да је све уредно протекло, јер се осјећам добро и не боли ме пуно - рекла је Њежићева.

У матичним службама општина Градишка и Србац све је мање склопљених бракова. Све је мање и оних мајки које се послије првог порода одлучују на други. Општинска власт у Градишци, забринута падом наталитета, у буџету је предвидјела и ставке за помоћ новорођенима у износу од 50.000 марака.

Начелник општине Зоран Аџић рекао је да ће издвојити 50 одсто више за вантјелесну оплодњу, али исто тако подигли су поклон бон честитку са 100 на 150 марака за свако новорођенче.

У прошлој години у породилишту Болнице Градишка обављено је 537 порода. Са подручја Градишке је 268 мајки, а остале из Српца и Козарске Дубице.