latinica  ћирилица
03/01/2018 |  17:45 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Невријеме у Европи: Скијаш погинуо у Француској, воз слетио у Швајцарској

У снажном сњежном невремену које је погодило Европу једна особа је погинула, а најмање 23 је повријеђено, рекли су званичници.

У Француској, један скијаш је погинуо када је на њега пало дрво на скијашкој стази, а најмање 15 лица је повријеђено у регионима на сјеверу и истоку земље.

Осам људи је повријеђено у налетима вјетра који су практично одували воз из шина у Швајцарској у зимској олуји која је обарала дрвеће и електро-водове што је довела до прекида струје за хиљаде домова.

Воз је слетио са шина у близини мјеста Ленк у централној Швајцарској, саопштила је управа регионалне жељезнице /МОБ/.

Налети вјетра на врху Пилатус, у близини Луцерна, достигли су 195 километара на час, што је највиши рекорд од почетка мјерења 1981. године, јавља медијска мрежа СРФ.

Швајцарска метеоролошка служба јавља да су у цијелој земљи могући оркански вјетрови. Многи путеви су затворени, трајектни саобраћај је стопиран, а већи број летова је отказан.

Више људи остало је блокирано на ски лифту у швајцарском кантону Сент Гален када је дрвеће пало на линије гондоле, саопштила је полиција.

У Берну, божићно дрво изложено на главној жељезничкој станици прекинуло се на пола, али нико није повријеђен. Дрво је високо 13 метара, а тешко је 2,4 тоне.

Више од петине од првобитно планираних 1.200 летова је отказано јер су вјетрови достигли брзину од 120 километара на час.

Извор: СРНА