latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:13 ⇒ 21:25 | Аутор: РТРС

Неизвјесност у вези с формирањем суда за ОВК (ВИДЕО)

Неизвјесност у вези с формирањем суда за ОВК још траје.
ОВК - Фото: РТРС
ОВКФото: РТРС

Даут Харадинај најавио је активирање ОВК, дође ли и до једног хапшења за ратне злочине. Ипак, све је извјесније да ће лидери пред суд, и то према посљедњим информацијама, већ 17. фебруара.

Многе је изненадило оштро реаговање Америке. Један од српских лидера Оливер Ивановић оцјењује да је тај суд озбиљнији него што је ико на Космету очекивао.

Након притиска америчког амбасадора, осам посланика повукло је потписе на иницијативу за рушење Суда и тиме срушило посљедњу шансу лидерима ОВК-а да избјегну суђење. Бар легалну. Харадинајев брат, окренуо се пријетњама, а амбасадори квинте, узвратили истом мјером - да могу да забораве на подршку Запада. Уколико Суд не проради, из Србије поручују да нема ни преговора, а ни Владе Косова.

Александар Вулин, министар одбране Србије истиче да прво прекидају преговоре, друго, наложиће српској листи да сруши владу, треће да међународна заједница наметне оно што мора да наметне или да призна свој неуспјех.

Српски лидери са Космета истичу да су били скептични, али реаговање Албанаца и паничан покушај да укину суд показује да знају више од нас и да ће се многи од њих заиста наћи на суду.

- Сад мислим да им је маневарски простор сада веома мали. Мислим да су им руке везане. Реакција америчког амбасадора који је алфа и омега доље, не оставља много простора. Грег Делави је то окарактерисао као нож у леђа. То је доста тешка опаска чак и за Албанце, а камоли за Американце. И према томе, он ако је тако нешто рекао, то је и мислио. Мислим да су Албанци схватили да више повратка нема и да ће тражити план Б, а то је да преобрате свједоке. На овај или онај начин - казао је лидер Грађанске иницијативе Оливер Ивановић.

Ивановић не очекује Тачија и Харадинаја на отпуженичкој клупи, али ће Запад, сматра, инсистирати да макар мање звучна имена одговарају за злочине, за које Запад добро зна да су се догодили.

- Не заборавите да су велике силе имале пуну контролу над догађањима 97,8,9, према томе они тачно знају шта се догађало тамо. Али то што они знају, није довољно да би се процесуирали, јер многи свједоци изненада мијењању свој исказ, многи се више ничега не сјећају, многи су убијени, а некси ус нестали и дан данас се не зна гдје су. Према томе, фрустрација Запада је била јако велика. Они су баш због тога измислили овај специјални суд да би некако дохакали - навео је Ивановић.

Отпужнице за око 60 припадника ОВК требало би да буду подигнуте половином фебруара. Поред брата Рамуша Харадинаја, унутрашњост суднице требало би да виде и Кадри Весељи и Фатмир Љимај.