latinica  ћирилица
03/01/2018 |  18:40 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

У Српској рекордан број туриста (ВИДЕО)

Српска биљежи рекордан број туриста.
Бањалука - дочек Нове године 2018. - Фото: СРНА
Бањалука - дочек Нове године 2018.Фото: СРНА

Најбоље се то види за новогодишње празнике.

Само у Бањалуци протеклог викенда било је немогуће наћи слободну собу, а у сваком тренутку на резервацију смјештаја чекало је више од хиљаду туриста. Неки, који су смјештај резервисали на вријеме, уз профит оставили су и проблеме.

Посљедње секунде 2017. уз грађане и туристе радосно су одбројавали и туристички радници. Иза њих никад боља сезона. Добар провод и богата понуда мами туристе.

- На Јахорини је одлично, први пут смо овдје и одушевљени смо, и сљедеће године смо сигурно поново овдје - истакао је један од посјетилаца.

Уз Јахорину, хит дестинација туристима из Хрватске, Црне Горе, Словеније, Туске, Аустрије, Италије, Њемачке и Холандије ове сезоне била је и Бањалука.

Мирослава Пјетловић, директор продаје и маркетинга хотела “Палас” Бањалука казао је да су имали неколико резервација преко Букинга.

- Константно сам добијала напомене од Букинга у случају отказа собе да је у сваком тренутку 1.033 особе чекало на резервацију било којег хотела у Бањалуци - истакла је Пјетловићева.

Ипак, иза Словенаца већ традиционало, жале се туризмолози, остаје и штета. Ове године то је посебно осјетио Студентски центар "Никола Тесла". Oд 16 соба, које комерцијално издају, једна је у новогодишњој ноћи потпуно демолирана.

Зоран Бабић, директор Студентског центра “Никола Тесла” Бањалука рекао је да се по некој основној процјени штета креће између 300 и 350 евра.

- Ако говоримо, њима је свакако три пута више наплаћено у складу са нашим правилницима, тако да смо ми то довели у ред - истиче Бабић.

Ипак, позитивно је из цијеле приче да оно што демолирају, Словенци и плате. У којој мјери су рекорди оборени током новогодишњих празника тек ће се сабирати.

Новинар Младен Вујиновић каже да је цијела 2017. била рекордна, па је тако током 11 мјесеци регистровано више од 314 хиљада долазака и више од 731 хиљаду ноћења, што је повећање од око 5,5 одсто по броју долазака и око шест одсто по броју ноћења у односу на исти период 2016. године.

Највећу посјећеност и ноћења биљеже бање, потом планинске мјеста у којима сезона ипак зависи од снијега.

Милијана Гламочић, стручни сарадник у Туристичкој организацији Републике Српске истиче да је и градски туризам дефинитивно из године у годину већи, па су тако Бањалука, Требиње и Вишеград дестинације које остварују све више долазака и ноћења.

Оборени рекорди из сезоне у сезону можда су најбољи доказ да у Српској туризам више није могућност за привредни развој, већ његов активан сегмент. Од приче да се тражи кревет више, дошли смо до оне у којој се тражи хотел више. Да је тако, говори и податак да се већ сада за период од 18. до 23. маја у Бањалуци тешко може наћи слободна соба.