latinica  ћирилица
03/01/2018 |  19:07 ⇒ 19:07 | Аутор: РТРС

Ерјавец: Хрватским рибарима биће наплаћиване казне

Министар иностраних послова Словеније Карл Ерјавец рекао је данас да словеначка полиција има право да наплаћује казне хрватским рибарима који уђу у словеначке воде у Пиранском заливу.
Карл Ерјавец - Фото: AFP
Карл ЕрјавецФото: AFP

"Словеначка полиција ће проводити своје надлежности на мору, укључујући и наплаћивање казни. О томе имамо евиденцију, а рибари који не буду хтјели да плате имаће тешкоће када дођу у Словенију", рекао је Ерјавец за Словеначки радио.

Хрватски министар иностраних послова Марија Пејчиновић Бурић изјавила је јуче да су словеначке пријетње високим новчаним казнама хрватским рибарима непримјерене, бесмислене и немогуће.

Она је позвала словеначку страну да се суздржи од једностраних потеза и да се врати дијалогу како би било ријешено отворено гранично питање.

Словенија је 30. децембра почела да примјењује арбитражну одлуку о граници са Хрватском, према којој јој припада 80 одсто Пиранског залива и добила је коридор до међународних вода.

Хрватски рибари годинама су ловили у Пиранском заливу, али након арбитражне одлуке став Љубљане је да им за то сада треба посебна дозвола словеначких власти.

Уколико хрватски рибари до средине залива буду пловили без дозволе, словеначке власти ће им издати рјешења о казни која ће им бити наплаћена када пређу копнену границу и у дођу у Словенију.

Хрватска, која је прије саопштавања одлуке изашла из поступка арбитраже, и даље не признаје одлуку Арбитражног суда, за коју сматра да је компромитована поступком словеначких представника.

Извор: СРНА