latinica  ћирилица
03/01/2018 |  19:52 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Нови крај након више од 140 година - Кармен убија Дон Хозеа

Након више од 140 година умирања на сцени хероина чувене опере "Кармен" у новој италијанској продукцији убија свог љубавника, умјесто обратно.
Опера Кармен - Фото: РТРС
Опера КарменФото: РТРС

Опера позната у цијелом свијету француског композитора Жоржа Бизеа, која је премијерно изведена 1875. године, имаће нови другачији завршетак на извођењу 7. јануара у Фиренци, а чији је циљ да се истакне борба против насиља над женама у Италији.

У најновијој верзији италијанског редитеља Леа Муската, главна јунакиња Кармен неће бити убијена у нападу одбаченог љубавника Дон Хозеа, кога је оставила ради познатог тореадора, већ она убија њега.

Директор фирентинске музичке фондације "Театро дел мађо" Кристијано Кјаро рекао је да је са Мускатом разговарао о измјени опере како би имала модернији крај.

"У вријеме када се наше друштво суочава са убиствима жена, како се можемо усудити да аплаудирамо убиству жене", рекао је Кјаро Ројтерсу.

Према званичним подацима, свака трећа Италијанка у доби од 16 до 70 година доживјела је физичко или сексуално насиље 2014. године, док је 2016. године убијено 149 жена, а половину њих убили су актуелни или бивши партнери.

Извор: СРНА