latinica  ћирилица
04/01/2018 |  08:09 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Помен жртвама "Новосадске рације"

У Жабљу ће данас бити одржан централни помен у знак сјећања на невино побијене Србе, Јевреје и Роме у злогласној рацији мађарских фашистичких снага изведеној 1942. године у Бачкој.
Новосадска рација (фото:vesti-online.com) -
Новосадска рација (фото:vesti-online.com)

Парастос невиним жртвама рације у Храму Преноса моштију Светог оца Николаја служиће Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј након чега ће, на платоу испред зграде општине Жабаљ, бити одржан помен на којем ће се обратити предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник општине Чедомир Божић.

Злогласна рација мађарских фашистичких окупационих снага изведена је у јануару 1942. године у Бачкој и остала је упамћена по невиђеној суровости. У бруталном погрому мађарских окупационих снага тадашњег регента Миклоша Хортија, какав не памти европска, па ни свјетска историја, у трену су нестајале цијеле породице.

Прошле године централни помен жртвама рације у Бачкој одржан је у Чуругу. Житни магацин у Чуругу, у којем су мађарски фашисти убили 420 невиних људи, а њихова тијела бацили у Тису, претворен је Музеј жртава рације.

Извор: СРНА