latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:10 | Аутор: РТРС

Исланд први законом изједначио плате мушкараца и жена

Исланд је, усвајањем новог закона у парламенту у којем 50 одсто посланика чине жене, постао прва држава на свету у којој мушкарци и жене морају да буду једнако плаћени.
Исланд - застава - Фото: ТАНЈУГ
Исланд - заставаФото: ТАНЈУГ

Према новом закону, компаније и владине институције које имају више од 25 запослених мораће да спроводе политику једнаког исплаћивања радника, а оне организације код којих се установе неправилности, мораће да плате казну.

Дагни Оск Арадотир Пинд, чланица одбора локалне организације која се бори за женска права, рекла је за Ал Џазиру да је ријеч о механизму којим желе да осигурају да жене и мушкарци буду једнако плаћени.

Наводи се да је она додала да су на Исланду, као и у бројним другим државама, годинама постојали закони који су налагали да се мушкарце и жене плаћа једнако, али да је и даље постојала несразмјера у њиховим платама.

Међутим, новим законом који је ступио на снагу 1. јануара 2018. године, неједнаке плате постају противзаконите. Закон је подржала и владајућа коалиција, сачињена од странака десног центра, као и опозиција.

Наводи се да је, према подацима Свјетског економског форума, Исланд већ девет година заредом прва земља на љествици земаља по једнакости полова.

Извор: Танјуг