latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:15 | Аутор: РТРС

Беванда: Превирања с парламентарном већином пренијеће се и на Савјет министара

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда оцијенио је да ће се превирања са парламентарном већином на нивоу БиХ наставити и ове године, као и да ће се пренијети на Савјет министара БиХ.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

Беванда је навео да је задовољан радом Министарства финансија и трезора, јер су у 2017. години завршене све процедура да буде наплаћен клириншки дуг Руске Федерације, те да је новац оперативан.

"И поред кашњења са усвајањем глобалног фискалног оквира, стигли смо на вријеме да урадимо документ оквирног буџета, а потом и нацрт буџета за 2018. годину, који је у парламентарној процедури", рекао је Беванда за "Глас Српске".

Он је подсјетио да је донесена одлука о привременом финансирању за први квартал ове године, те изразио очекивања да ће се усвајању буџета, који је на нивоу од 950 милиона КМ, приступити са мање жучних расправа него што је то био случај на посљедњим сједницама.

Према његовим ријечима, Министарство у овој години очекују општи избори и низ активности на путу ка Европској унији /ЕУ/ које треба финансирати.

"Врло је важно да су усвојене измјене сета закона који се односе на акцизе и да смо откочили инвестиционе пројекте. Видљиво је да се потписују нови уговори са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ и да се настављају започети пројекти", нагласио је Беванда.

Беванда је навео да су нетачне тврдње појединих страначких званичника да је ХДЗ блокирао усвајање буџета за ову годину због односа СДА и других бошњачких партија према измјенама Изборног закона, који су предложиле хрватске странке.

Он је поручио да су измјене Изборног закона нешто што се мора завршити како због обавеза према ЕУ, тако и због унутрашњих односа.

Извор: СРНА