latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:45 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Старење становништва и брза урбанизација - демографски трендови који дефинишу 21. вијек (ВИДЕО)

Старење становништва и брза урбанизација демографски су трендови који дефинишу 21. вијек. Подаци показују да на планети живи више од 900 милиона становника старијих од 60 година, а до 2050.године тај број ће премашити двије милијарде.
Старење у градовима - Фото: РТРС
Старење у градовимаФото: РТРС

Више од половине свјетске популације живи у градовима, међу њима више од 500 милиона старих. Ови глобални трендови примјетни су и на нашим просторима. У Србији је спроведено истраживање "Старење у градовима – изазов савременог друштва".

У Србији 56 одсто становника живи у градовима, а међу њима је велики број старијих од 65 година. Трећина живи у самачком домаћинству. Суочени су с бројним изазовима – здравственим проблемима, усамљеношћу, функционалним капацитетима, несигурношћу и сиромаштвом због раскорака између ниских пензија и високих трошкова живота.

"Скоро једна петина изјавило је да веома тешко саставља крај са крајем, а ако се њима придода још око 40 одсто оних који кажу да то чине са тешкоћама, добијемо сазнање да се две трећине старијих људи са тешкоћама носи у свакодневном животу", рекао је социолог Градимир Зајић.

Тек сваки десети у граду користи услугу помоћи у кући, иако је број оних који исказују потребу за том врстом услуге двоструко већи. И живот у градским солитерима за оне у одмаклим годинама може представљати проблем.

"17 одсто њих не излази дневно из својих вишеспратница, из зграда, било зато што не могу услед старости и болести, било зато што не ради лифт. Четири одсто њих није изашло пет-шест година из своје зграде и стана, и наравно шта вам то онда значи – то значи потпуна искљученост, то су невидљиви људи. Потпуна усамљеност", истакла је Надежда Сатарић из Удружења "Амити – снага пријатељства".

Проблема је много, али постоји простор за унапређење полoжаја старих и олакшавање њихових свакодневних активности.

"Оно што највише може да се уради је заправо у вези са услугама које су им неопходне, прије свега са социјалном и здравственом заштитом. Углавном је здравствена заштита та за коју су иначе више заинтересовани", нагласила је повјереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

"Оно што су препоруке у ствари – то је да јавне политике треба – инфраструктура, саобраћај, социјалне, здравствене заштите – у креирање јавних политика треба да се укључе стари – то су главне препоруке", навела је Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије.

Укључивање старијих у процес доношења одлука помоћи ће спречавању њихове социјалне изолације и дискриминације, кажу надлежни. Из невладиног сектора поручују да би од користи био повољнији начин организовања волонтерске активности, као и организовање група за самопомоћ.