latinica  ћирилица
04/01/2018 |  09:57 | Аутор: РТРС

Предмет "Жута кућа" и даље активан, као и истрага у случају Харадинаја

Српски тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић изјавила је да је предмет трговине људским органима, познат као "Жута кућа" и даље активан, те да треба сачекати почетак рада Специјалног суда за злочине "ОВК" и видјети хоће ли у вези са тим бити подигнуте нове оптужнице.
Рамуш Харадинај - Фото: AFP
Рамуш ХарадинајФото: AFP

"О свједоку не бих говорила. Подаци из предистражног поступка представљају тајну, те би било врло неодговорно, чак и противзаконито износити чињенице до којих смо дошли", рекла је Станојковићева за "Политику".

Када је ријеч о случају Рамуша Харадинаја, она је истакла да је Тужилаштво Србије за ратне злочине донијело наредбу о проширењу истраге и да у оквиру ње поступа.

"Имајући у виду тајност истраге рећи ћу само да није ријеч о догађајима за које је Харадинај одговарао пред Хашким трибуналом, нити због којих му је одређен притвор, односно због чега је ухапшен у јануару прошле године у Француској", рекла је Станојковићева.

Она је истакла да је Тужилаштво којим руководи са Косова и Метохије преузело више од 750 предмета, а да су након детаљне анализе задржани предмети којима су обухваћени догађаји из надлежности ово тужилаштва.

"Ријеч је о 761 предмету који је уведен у одговарајуће уписнике и распоређен обрађивачима ради поступања", додала је Станојковићева.

Она је указала да је Тужилаштво први пут направило базу са подацима свих жртава на Космету, да је направљена и база података о жртвама са територије Хрватске, а да се тренутно ради на формирању базе жртава са територије БиХ, те да ће они бити упоређени са подацима Комисије Владе Србије за нестале особе.

Када је ријеч о сарадњи са Механизмом за међународне кривичне судове, који је наслиједио Хашки трибунал, Станојковићева је истакла да се за Тужилаштво суштински ништа није промијенило затварањем трибунала.

"Са Механизмом ћемо сарађивати у истој форми као и са трибуналом, претежно преко официра за везу нашег тужилаштва који је ангажован при тужилаштву механизма", рекла је она.

Извор: СРНА