latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:10 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Велики број обољелих у Српској од водених оспица, стиже епидемија

Велики број малишана, али и одраслих широм Републике Српске, оболио је од водених оспица, али се, према ријечима љекара, епидемија тек очекује у наредна три мјесеца.
Водене оспице - Фото: РТРС
Водене оспицеФото: РТРС

"Током 2017. године пријављено је шест епидемија варичела, и то у вртићима и школама. Као и претходних година, код већине обољелих били су дијагностиковани лакши клинички облици болести", казао је др Радован Братић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.
Он је додао да су компликације ријетке.

"Варичеле се јављају током цијеле године, али највећи број обољелих имамо зими и у прољеће. Извор инфекције је болесник од варичеле, а ријеђе херпес зостера", каже Братић.

Раде Дујаковић, породични доктор у бањалучком Дому здравља, казао је како је гледао епидемиолошке извјештаје и да се о епидемији у правом смислу ријечи може говорити у наредна три мјесеца.

Он се дотакао и чињенице да док код дјеце водене оспице у већини случајева прођу без великих проблема, код одраслих је ситуација озбиљнија.
"Код одраслих је клиничка слика знатно озбиљнија, додуше варичеле рјеђе сусрећемо код њих. Каткад у неким компликованим случајевима неопходна је и хоспитализација. Најчешће су проблеми имунолошке природе, јер одрасли организам није у стању да савлада болест као дјечји јер се ради о болести која није карактеристична за одрасле људе", каже Дујаковић.

Из Дома здравља Требиње су истакли да не иде свако с воденим оспицама код љекара.

"Родитељи знају о чему се ради јер је карактеристично обољење, па још ако нема велике температуре, ни не одлазе код љекара. Сигурно из искуства знамо да на један пријављени случај дође десетак непријављених", казали су из требињског Дома здравља.

Из здравствене установе у Добоју наводе да сваких неколико мјесеци добијају пријаве за особе које су обољеле од варичела.

"У новембру и децембру смо имали по седам случајева, мада по свим статистикама очекује се повећан број у јануару, марту и априлу", наводе у Хигијенско-епидемиолошкој служби у Добоју.

Из једне бањалучке апотеке рекли су да је потражња за течним пудером који се ставља на оспице испуњене водом огромна.
"За један дан сам продала близу 100 хиперманган течности. Радим 15 година у истој апотеци и ово је до сада највећи број продатих хипермангана за један дан", казала је једна апотекарка.

У Српској нема малих богиња

У Србији, на Косову и у Албанији у посљедња два мјесеца више дјеце преминуло је од посљедица малих богиња.

"У Републици Српској немамо пријављених обољелих од малих богиња. На основу информација из вакциналних центара домова здравља, у посљедњем периоду дошло је до повећања обухвата ММР вакцином, што смањује могућност појаве епидемије, међутим све док обухват не буде 95 одсто и више, постоји могућност за појаву епидемија од малих богиња/морбила, рубеоле и паротитиса/заушњака", казао је Радован Братић, епидемиолог у Институту за јавно здравство РС.

Извор: Независне новине