latinica  ћирилица
04/01/2018 |  10:11 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Спроведен пројекат "Подршка запошљавању и самозапошљавању маргинализованих група" (ВИДЕО)

У Милићима је спроведен пројекат "Подршка запошљавању и самозапошљавању маргинализованих група" у оквиру којег је за ову категорију становништва организована обука за рад на рачунарима.
Љубо Милашевић - Фото: РТРС
Љубо МилашевићФото: РТРС

Тридесетседмогодишњи Љубо Милашевић је један од учесника обуке. Он од рођења болује од церебралне парализе и, иако жели да ради, до сада није имао посао. Обука за рад на рачунарима ће му омогућити да се лакше запосли.

"Имали смо четири фазе обуке: Windows, Word, Excel и интернет. По завршетку ове обуке надам се запослењу, јер дуги низ година особе са инвалидитетом су на маргинама друштва и не указује нам се прилика као и свим људима да дођемо до запослења и да будемо корисни себи и нашем друштву", рекао је Милашевић.

Разговор са Љубом на саговорнике увијек оставља јак утисак, јер је по природи, оптимиста и борац. Он каже да је ведар дух кључ успјеха.

"Позитивац и ведар дух то је, што кажу, што ме води кроз живот и даје ми додатну снагу сваким даном, да гурам напријед. То је формула за успјех", додао је Милашевић.

Породица Љуби пружа много подршке кроз живот, али и им он узвраћа истом мјером.

"Не постоји ни један таман тренутак да бих рекла да је Љубо био негативан, да је био пасиван, да је падао у неке депресије у нека стања. (блиц) Он, једноставно, на ствари гледа увијек позитивно. За све има оправдање. Једноставно је такав", изјавила је Љубина сесреа, Марина Ерић.

Стручњаци кажу да живимо у 21. вијеку и да је крајње вријеме да се стигме и стереотипи превазиђу и да свима треба бити пружена једнака шанса.

"Другачији људи имају много различитих квалитета, што је потребно. Ако смо унифицирани, по мени, не можемо много шта направити зато што смо сви исти, а кад смо различити може се постићи много више", истакао је предсједник Комисије за социјалну заштиту и инклузију општине Милић.

Обука за рад на рачунарима је дио Пројекта развоја и сарадње у Регији Бирач који финансира Влада Краљевине Холандије, а у оквиру којег УНИЦЕФ подржава локалне заједнице Братунац, Милићи, Сребреница, Власеница и град Зворник у унапређењу система социјалне заштите и инклузије.